Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw beleid overheidscommissarissen

Datum nieuwsfeit: 12-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: NIEUW BELEID OVERHEIDSCOMMISSARISSENPersberichtnr.


01-025


Den Haag

12 februari 2001

NIEUW BELEID OVERHEIDSCOMMISSARISSEN

Het nieuwe beleid wil meer transparantie tussen de staat en zijn deelnemingen creëren en de diverse functies van de staat als aandeelhouder, commissaris, controleur, toezichthouder en beleidsmaker zoveel mogelijk scheiden. Het kabinet wil met dit nieuwe beleid voor overheidscommissarissen meer aansluiten bij huidige opvattingen over corporate governance. De staat wil in beginsel aansluiten bij de rechten van iedere aandeelhouder en dus geen bijzondere positie.

Voor vennootschappen met een structuurregime wil de staat de wettelijke mogelijkheid een overheidscommissaris aan te stellen niet meer gebruiken. Bij vennootschappen met het gewone regime behoudt de staat, evenals iedere aandeelhouder, de mogelijkheid om overheidscommissarissen te benoemen. Het kabinet wil wel dat de functie van overheidscommissaris dan wordt vervuld door personen van buiten de overheid. Uitsluitend in het geval van een beperkt aantal beleidsdeelnemingen kunnen ook ambtenaren worden benoemd. Voor het kabinet weegt het belang van transparantie en eenduidige verhoudingen tussen de overheid en staatsdeelnemingen zwaarder dan het handhaven van de overheidscommissaris als intermediair. Bij de bestaande deelnemingen wordt per geval bekeken hoe het nieuwe beleid kan worden toegepast. Het streven is de overgang naar het nieuwe beleid binnen één à twee jaar af te ronden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie