Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe regeling voor energiebesparing door innovatie

Datum nieuwsfeit: 12-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 017
Datum: 12-02-2001

EEN NIEUWE REGELING VOOR ENERGIEBESPARING DOOR INNOVATIE

Om de transparantie te vergroten en het overheidsbeleid te stroomlijnen heeft het Ministerie van Economische Zaken een nieuwe
energiebesparingsregeling opgezet: Programma energiebesparing door innovatie. Dit programma komt in de plaats van drie bestaande programma's op het gebied van innovatieve energiebesparing. Het programma start op 12 februari 2001 en wordt uitgevoerd door Senter. Economische Zaken stelt in 2001 NLG 36 miljoen (circa EUR 16,3 miljoen) beschikbaar om door innovatie energiebesparing in de industrie en bij dienstverlenende bedrijven en instellingen te realiseren.

'Energiebesparing door innovatie' komt in de plaats van drie programma's die per

1 januari 2001 zijn beeindigd: Netto, Tendem en Spirit. Deze drie programma's stimuleerden eveneens energiebesparing door innovatie. Het Programma energiebesparing door innovatie richt zich op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieen of de nieuwe toepassing van bestaande technologie. Doel is het realiseren van energiebesparing in de Nederlandse industrie en bij dienstverlenende bedrijven en instellingen.

Binnen het nieuwe programma komen verschillende typen projecten voor subsidie in aanmerking: haalbaarheidsprojecten, onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten, praktijkexperimenten, demonstratieprojecten, marktintroducties en kennisoverdrachtprojecten. Ieder type project moet leiden tot vermindering van de energiebehoefte per eenheid product of per geleverde dienst. De herkomst van de energie, bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, afval, duurzame energie, is hierbij niet van belang. Voorbeelden van terreinen waarop energiebesparing door innovatie plaats kan vinden, zijn het verbeteren van het rendement van procesapparatuur, het verbeteren van de besturing van productieprocessen, procesintegratie, dematerialisatie, optimalisatie van energiestromen, conversie van energie of energiegerichte geintegreerde ketenaanpak.

In de beoordeling van subsidieaanvragen wordt gekeken naar de potentiele energiebesparing in relatie tot de gevraagde subsidie en de innovativiteit van het project. De subsidiepercentages varieren van 25% voor marktintroducties tot 90% voor kennisoverdrachtprojecten. Voor elk type project is een subsidiepercentage en een maximum subsidiebedrag vastgesteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie