Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie Wereld cultuur rapport 2000 van UNESCO

Datum nieuwsfeit: 13-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Culturele diversiteit, conflict en pluralisme in het Vredespaleis

De Regenboogrivier: stromend of bevroren?

Op dinsdag 13 februari wordt het Wereld cultuur rapport 2000 van de UNESCO, de VN organisatie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het Haagse Vredespaleis gelanceerd. In het kader van deze lancering zullen Assistent Directeur Generaal van UNESCO, de heer M. Bouchenaki en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer Dr. Rick van der Ploeg samen met de vertegenwoordigers van de verschillende cultuursectoren van gedachte wisselen over het centrale thema van het rapport:

Culturele diversiteit, conflict en pluralisme

Door het bijeenbrengen van een selecte groep beleidsmakers en uitvoerders in de culturele sector zowel uit Nederland maar ook internationaal, moedigt de Nationale UNESCO Commissie een dialoog aan over de zin van een Wereld cultuur rapport en haar bijdrage aan het internationale cultuurdebat. Gedurende de bijeenkomst zal daarom de nadruk worden gelegd op de inhoudelijke aspecten van het rapport: Wat zeggen de cijfers en het statistisch materiaal ons nu eigenlijk over de voorgestelde thematiek? Gezien de aanwezigheid van buitenlandse gasten is de voertaal tijdens deze middag Engels.

Cultuur wordt in het rapport gezien als iets dynamisch, iets dat door de tijd telkens andere vormen en kleuren aanneemt. Niet voor niets is een terugkerende beeldspraak in het rapport de Regenboogrivier afgeleid van Nelson Mandela's Rainbow Nation. Het is alsof de samenstellers van het boek hiermee willen aangeven dat cultuur nooit vastligt, 'bevroren' is maar juist altijd in beweging, dynamisch en op zoek naar nieuwe mogelijkheden en betekenisvelden.

Opvallend dit jaar is het aanzienlijk aantal Nederlandse onderzoekers dat heeft bijgedragen aan het rapport. Het zijn allen namen uit de academische wereld verbonden aan hoger onderwijs instellingen in Nederland of aan de overheid gelieerde onderzoeksinstellingen zoals het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Naast Jos Becker (SCP) leverden ook Louis Emmerij (IDB), Arjo Klamer (Erasmus Universiteit) en Adriaan van de Staay (voormalig SCP) een bijdrage aan het rapport. Een aantal van de auteurs zullen samen met vele andere prominente beleidsmakers en onderzoekers tijdens deze middag aanwezig zijn om het belang van het rapport toe te lichten. Een inleiding op het rapport wordt gegeven door de Mexicaanse antropologe Lourdes Arizpe.

Nederland is eerder betrokken geweest bij de realisatie van de UNESCO Wereldrapporten niet alleen middels een financiële bijdrage maar ook inhoudelijk via een externe evaluatie over de kwaliteit en politieke effectiviteit ervan.

Het programma van dinsdagmiddag 13 februari ziet er als volgt uit: 13.30 - 14.00 Aankomst
14.00 - 14.10 Welkomstwoord door de voorzitter van de Nederlandse UNESCO Commissie, Professor Pieter de Meijer.
14.10 - 14.25 Inleiding door de Assistent Directeur Generaal voor Cultuur, Mounir Bouchenaki: UNESCO's reporting system
14.25 - 14.45 Inleiding door de Voorzitter van de Wetenschappelijke Commissie van het Wereld Cultuur Rapport, Mevr. Lourdes Arizpe: International landscape and challenges
14.45 - 15.45 Panel discussie door Rick van der Ploeg (Staats Secretaris voor Cultuur), Mounir Bouchenaki (UNESCO), Lourdes Arizpe (Wetenschappelijke Commissie), Paul Schnabel (Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau): Translation into policy related issues 15.45 - 16.15 Koffie en thee pauze
16.15 - 17.15 Debat met de zaal
17.15 - 18.15 Receptie

Noot voor de pers,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie