Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conclusie in herzieningsverzoeken in Puttense moordzaak

Datum nieuwsfeit: 13-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

Conclusie in de herzieningsverzoeken in de zgn. Puttense moordzaak
Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-02-2001

PERSBERICHT VAN DE GRIFFIER VAN DE HOGE RAAD, BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET COLLEGE

12 februari 2001

Conclusie in de herzieningsverzoeken in de zgn. Puttense moordzaak

Op dinsdag 13 februari 2001 zal de advocaat-generaal mr. J. Wortel zijn advies uitbrengen aan de Hoge Raad over de twee verzoeken tot herziening van de twee arresten van het Gerechtshof te Arnhem van 3 oktober 1995 waarbij de aanvragers van de herziening ieder tot 10 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld. Het gaat hier om de zgn. Puttense moordzaak. De verzoeken staan bij de Hoge Raad geregistreerd onder de nummers 03256/00 Herz en 03257/00 Herz.

De raadsman van verzoekers, mr. G.G.J. Knoops, heeft ter zitting van de Hoge Raad van 16 januari 2001 de standpunten van verzoekers bij pleidooi toegelicht.

Reeds eerder werden verzoeken tot herziening afgewezen.

Het buitengewoon rechtsmiddel van herziening vormt een inbreuk op het gezag van gewijsde van een rechterlijke uitspraak. Artikel 457 lid 1 onder 2e van het Wetboek van strafvordering biedt de mogelijkheid het rechtsmiddel aan te wenden wanneer na het in kracht van gewijsde gaan van een rechterlijke uitspraak - in dit geval de arresten van het Gerechtshof te Arnhem van 3 oktober 1995 - blijkt van enige omstandigheid die het ernstig vermoeden doet ontstaan dat het Hof geen veroordeling zou hebben uitgesproken, indien het Hof vóór zijn uitspraak van die omstandigheid op de hoogte zou zijn geweest.

Mr. Knoops heeft namens beide aanvragers een identiek herzieningsverzoek ingediend. De advocaat-generaal gaat in één conclusie op beide verzoeken in. Na afloop van de zitting is vanaf ca. 12.30 uur op vertoon van de perskaart een exemplaar van genoemde conclusie beschikbaar bij de receptie. Hij kan niet worden gefaxt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie