Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijksdienst steunt herstel fort de Korte Uitweg in Houten

Datum nieuwsfeit: 13-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting
Werk aan de Korte Uitweg

Lange Uitweg 42 A
3999 WL Tull en ´t Waal
telefoon 030 - 63 42 199
persbericht

RIJKSDIENST STEUNT HERSTEL KORTE UITWEG

TULL EN 'T WAAL De Rijksdienst voor de Monumentenzorg steunt het onderhoud van het fort "Werk aan de Korte Uitweg". Jaarlijks komt hiervoor een bedrag, zo heeft Monumentenzorg laten weten. Hiermee is het mogelijk om verder te werken aan onderhoud van de verwaarloosde gebouwen van het fort Korte Uitweg.

Dit voormalige defensieterrein gaat een nieuw leven tegemoet, als wandel- en fietsfort. Via fondswerving en vrijwilligerswerk komt hier een pleisterplek voor wandelaars en fietsers. Inmiddels is de erkenning als Natuurkampeerterrein rond en in de zomer kan de wandelaar en fietser hier een tentje opzetten. Vanaf de landelijke fietsdag op zaterdag 12 mei is ieder weekeinde het theehuis open, van 11 tot 17 uur. De gemeente Houten steunt dit plan en werkt inmiddels aan wijziging van het bestemmingsplan en een bouwvergunning, waardoor op termijn ook het herstel mogelijk is van de zwaar vervallen houten genieloods. Ook de houten brug over de fortgracht is dringend aan ingrijpend onderhoud toe.

Vleermuizen

Het aantal vleermuizen in de Korte Uitweg is weer toegenomen, ook dit jaar. In vroegere jaren heeft de overwintering van vleermuizen hier lange tijd problemen opgeleverd. Dit voormalige defensie-bezit heeft jarenlang geen afscherming tegen de winterkou gehad en op het dieptepunt waren er 19 vleermuizen aanwezig. Staatsbosbeheer heeft als eigenaar voor noodluiken gezorgd en afgelopen jaar, toen de stichting "Werk aan de Korte Uitweg" via een erfpachtcontract het beheer overnam, zijn er echte luiken gekomen. Samen met deugdelijk hang- en sluitwerk, en extra sloten, is nu verstoring van de vleermuisoverwintering uitgesloten.

Tijdens de voorlaatste telling was het aantal vleermuizen al gestegen tot 26. In februari is er een nieuwe telling geweest, door de Vleermuiswerkgroep Utrecht in samenwerking met de inspectiedienst AID. Zij telden in de linkerkant van het fort in totaal 31 vleermuizen, waaronder bijzondere soorten. Naast Grootoor en de Baardvleermuis zijn er inmiddels vele exemplaren van de Franjestaart. De vleermuistellers hebben instemming uitgesproken over de aanpak in de Korte Uitweg. Het andere deel van het fort is door de stichting in de winter dan ook te gebruiken. Dit voorjaar start het verdere onderhoud aan de bomvrije kazerne, net zoals het herstel van de bestrating. De gemeente zal dit jaar de Korte Uitweg aansluiten op de riolering.

EINDE

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie