Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Foto-expositie Asante Africa in Nijmeegs Volkenkundig Museum

Datum nieuwsfeit: 13-02-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Asante Africa
Fototentoonstelling van Anno van der Heide
Portretten van mensen uit Oost- en West Afrika

12 februari tot en met 9 maart 2001

In het Nijmeegs Volkenkundig Museum is van 12 februari tot en met 9 maart 2001 de tentoonstelling Asante Africa te zien. Een fototentoonstelling van Anno van der Heide over mensen in het Afrika ten zuiden van de Sahara. Zij maakte deze foto's tijdens haar verschillende reizen in Kenya, Tanzania, Uganda, Ivoorkust, Mali, Senegal, Gambia en Guinee-Bissau. De meeste foto's zijn portretten van mensen in hun omgeving, van dichtbij en met natuurlijk licht genomen.
De foto's geven een ander beeld van Afrika dan gewoonlijk in de pers verschijnt. Ditmaal geen hongersnoden, rampen en oorlogen, maar mensen in hun dagelijkse leven. De individuele mens, die ook in barre omstandigheden zijn trots bewaart, staat centraal. In de vluchtelingen-kampen in Tanzania, fotografeert Anno van der Heide bewust niet de grote -anonieme- mensenmassa's, maar de vluchtelingen als individu. Dit met de bedoeling dat de toeschouwer de vluchtelingen eerder ervaart als mensen die per ongeluk op de verkeerde plek zijn geboren, dan als mensen uit de 'ver-van-mijn-bed-show', waarmee de gemiddelde televisiekijker zich niet kan identificeren. De Hutu-Tutsi-vluchtelinge die in geen enkel kamp wordt geaccepteerd, kijkt recht in de lens.
Vrouwen zijn een belangrijk onderwerp in haar foto's. Niet alleen omdat zij vaak het meeste contact heeft met de vrouwen maar, omdat de werelden van mannen en vrouwen in veel Afrikaanse landen deels gescheiden zijn.

Anno van der Heide (1951) is beeldend kunstenaar, filmmaakster, fotografe en freelance journaliste. Sinds 1993 werkt ze vooral als journalist, waarbij ze voor haar buitenlandreportages meestal haar eigen foto's maakt. Ze schreef onder meer voor het weekblad HP/De Tijd, de Groene Amsterdammer, het tijdschrift Vice Versa van de ontwikkelingsorganisatie SNV, AD/Magazine, de wekelijkse kleurenbijlage van Algemeen Dagblad, Onze Wereld en ze maakte een reisgids over Oost- Afrika voor de ANWB.

Nijmeegs Volkenkundig Museum
Thomas van Aquinostraat 1
Postbus 9104
6500 HE Nijmegen
024-3615577

Openingstijden:
Tijdens tentoonstellingen: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur.

TOEGANG GRATIS

Bereikbaarheid:
Buslijnen 3, 6, 8 en 9 (halte Tandheelkunde) en 1, 11 (halte Erasmusgebouw) NS Halte Nijmegen-Heyendaal
Met eigen vervoer parkeren op P6 (Universiteitsterrein)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie