Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe regels agrotoerisme geven boeren duidelijkheid

Datum nieuwsfeit: 14-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Nieuwe regels agrotoerisme geven boeren duidelijkheid

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de notitie 'Recreatie bij de boer' definitief vastgesteld. Deze notitie bevat een aanvulling op beleidsregels inzake de toepassing van Wet en Besluit op de ruimtelijke ordening, ten behoeve van recreatieve nevenactiviteiten op het agrarisch bedrijf.

Door allerlei ontwikkelingen zijn de inkomens in de landbouw erg onder druk komen te staan. Meestal zijn er weinig mogelijkheden voor
bedrijfsontwikkeling; de productiequota zijn vastgesteld en er is weinig (fysieke) ruimte voor uitbreiding.

Daarom wordt gezocht naar neveninkomsten, die voor een groot deel liggen in het agrotoerisme. Vooral de mogelijkheid om boerderijkamers te realiseren en te verhuren in bestaande bedrijfsgebouwen op het agrarische bedrijf wordt uitvoerig besproken in de notitie. Boerderijkamers zijn min of meer zelfstandige appartementen op het agrarisch bedrijf, in bestaande gebouwen die niet meer voor de agrarische activiteiten in gebruik zijn.

Het mogen echter geen vrijstaande zomerhuisjes zijn, de appartementen moeten in één bedrijfsgebouw ondergebracht worden. Verder wordt in de notitie ingegaan op de bekende vormen van agrotoerisme, zoals kamperen bij de boer, kampeerboerderijen en dagrecreatieve activiteiten.

De beleidsnotitie heeft weinig gevolgen voor de leefomgeving, alleen de mobiliteit zal plaatselijk iets toenemen. Daar staat tegenover dat de mogelijkheid van agrotoerisme bijdraagt aan de instandhouding van agrarische bedrijven en de leefbaarheid.

In januari 2001 worden de noties toegezonden aan alle gemeenten in Overijssel. Die kunnen zelf beslissen of ze een eigen (gebiedsgericht) ruimtelijk beleid willen voeren ten aanzien van agrotoerisme.

Bron: team Communicatie, Bonnie


© 14-02-2001 Provincie Overijssel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie