Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BSE-geval in Zelhem in Gelderland

Datum nieuwsfeit: 14-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier BSE

BSE-geval in Zelhem

14 februari 2001 - Bij een koe afkomstig van een bedrijf in Zelhem (Gld.) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Het is het twaalfde geval in Nederland sinds 1997. De besmetting kwam aan het licht na een snelle test die sinds 2 januari van dit jaar standaard wordt uitgevoerd op alle runderen ouder dan dertig maanden die voor de slacht worden aangeboden.

Het besmette rund, Ziena, geboren op 26 februari 1996, is op 5 februari 2001 ter slacht aangeboden op een noodslachtplaats. Daar constateerde de dierenarts bij de koe klinische BSE-verschijnselen. Op 7 februari 2001 bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Vandaag bleek ook deze tot een positief resultaat te leiden.
Het bedrijf is na de positieve uitslag van de snelle test geblokkeerd.

De ruim 100 runderen die op het bedrijf aanwezig zijn, zullen worden afgevoerd. ID-Lelystad zal deze runderen onderzoeken op BSE. De kadavers worden vervolgens vernietigd. De runderen die in het jaar voor de geboorte van Ziena of in het jaar daarna op het bedrijf geboren zijn en de familieleden, zullen, voor zover niet meer aanwezig op het bedrijf maar nog wel in leven, ook voor onderzoek worden afgevoerd .

Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit BSE-geval. Zo zal worden na gegaan welk veevoer het dier heeft gekregen, met name in de eerste levensmaanden.

Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het elfde van 8 februari 2001 (Lunteren). Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd. De besmetting is de derde die is ontdekt via het op 2 januari gestarte testprogramma. Tot en met veertien februari zijn ruim 55.000 tests uitgevoerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie