Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europees handelsbeleid ontsnapt aan democratische controle

Datum nieuwsfeit: 14-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Europees handelsbeleid ontsnapt aan democratische controle (13/02/01)

De democratische controle op het handelsbeleid van de Europese Unie is onbestaande. Het echte machts- en beslissingscentrum bevindt zich bij de vijftien nationale ambtenaren van het comité 133. Dit comité is genoemd naar artikel 133 van het EG-verdrag en werd door de Raad aangesteld ter ondersteuning van de Europese Commissie.

Europarlementslid Bart Staes (VU&ID) schaart zich dan ook achter het voorstel van commissaris Pascal Lamy "om de inspraak van het parlement aanzienlijk te vergroten voor alles wat het handelsbeleid aangaat".

Het comité 133 stippelt het Europees handelsbeleid uit. Elke EU-lidstaat heeft een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het comité. Deze ambtenaren nemen belangrijke beslissingen met betrekking tot handelsdossiers; zoals de besprekingen van de Wereldhandelsorganisatie, het bananenconflict, de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor arme landen en de Amerikaanse heffing op eurostaal. De Raad hakt eventuele politieke knopen door en bekrachtigt de beslissingen van het comité. Sommige voorstellen worden enkel binnen het comité besproken en zonder verdere debatten allemaal tegelijk goedgekeurd door het Coreper (de permanente vertegenwoordigers van de 15 lidstaten bij de Europese Unie).

Volgens Staes schiet het comité 133 schromelijk tekort inzake democratische controle en inzagerecht van het publiek in het politieke besluitvormingsproces. Hij stelde hierover vragen aan de Commissie en de Raad. De verwijzing naar de rol die in de Raad wordt gespeeld door de regeringen - die verantwoording verschuldigd zijn aan hun nationale parlementen - volstaat geenszins. Commissaris Pascal Lamy beseft dit zelf ook wel. Hij pleit voor een parlementaire controle op Europees niveau. "Inspraak van het Europees Parlement zou niet alleen de verantwoordingsplicht met betrekking tot het handelsbeleid maar ook de doeltreffendheid van dit beleid doen toenemen omdat de handelspartners dan zouden beseffen dat de Commissie voor haar onderhandelingen de volledige steun heeft van de democratisch verkozen vertegenwoordigers van de Europese burgers."

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie