Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil terugkeerbeleid minderjarige asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 14-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Beleid ten aanzien van alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) moet anders

Terugkeer van AMA's moet het nieuwe uitgangspunt worden

Het CDA wil een drastische hervorming van het AMA-beleid. Terugkeer van AMA's moet het nieuwe uitgangspunt worden, vooral in het belang van de alleenstaande minderjarige asielzoekers zelf.

"Terugkeer moet de kern van het AMA-beleid worden", zegt Tweede Kamerlid Joop Wijn. "Door de grote toestroom van AMA´s is de opvang en begeleiding volstrekt vastgelopen. Er zijn nauwelijks AMA´s die het in Nederland redden: er is veel schooluitval en drugsgebruik, een groot aantal AMA´s verdwijnt in de criminaliteit of prostitutie en er zijn relatief veel zelfmoordpogingen. De culturele kloof voor alleenstaande kinderen blijkt te groot. Zij hebben doorgaans meer perspectief in hun eigen land."

Veel AMA´s komen hier door mensensmokkelaars, die reclame kunnen blijven maken, omdat er geen AMA´s terugkeren. Wijn: "Een terugkeerbeleid is de enige manier om die vicieuze cirkel te doorbreken."

Elementen van noodzakelijk terugkeerbeleid
Elementen van het noodzakelijke terugkeerbeleid zijn in ieder geval: een mentaliteitsomslag bij de voogdij- en begeleidingsinstellingen die zich moeten gaan richten op terugkeer, een gedifferentieerde benadering per herkomstland, samenwerking tussen de ministeries van Justitie en Ontwikkelingssamenwerking, en het inzetten van kerken en andere maatschappelijke organisaties bij opvang in het land van herkomst.

Het CDA zal morgen in het debat over AMA´s aan staatssecretaris Kalsbeek vragen om een AMA-terugkeernotitie. "Voor volwassenen is er al wel een terugkeernotitie geschreven, nu is het tijd voor een terugkeerbeleid voor minderjarigen."

Woordvoerder: Joop Wijn, tel: 070-3182589

Voor verdere informatie: CDA Voorlichting, Hans v.d. Vlies, tel: 070-3182507

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie