Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe regels subsidiëren culturele activiteiten in Breda

Datum nieuwsfeit: 14-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

14-02-2001

Nieuwe regels voor subsidiëren culturele activiteiten Vanaf 2002 krijgen alle subsidierelaties binnen de gemeente Breda te maken met een nieuw subsidiebeleid voor culturele activiteiten.
De nieuwe regels voor cultuursubsidies staan in de nota Alles heeft zijn prijs Cultuur. Het college van burgemeester en wethouders gaf de nota deze week vrij voor inspraak. De inspraaktermijn loopt tot 9 maart aanstaande.

Uitgangspunten
In het nieuwe subsidiebeleid verschuift het accent van instandhouding van de kwaliteit naar kwaliteitsbevordering. Zo heeft het streven naar en bereiken van artistieke prestaties een hogere prioriteit dan het aantal bezoekers van presentaties. Een onafhankelijke, door de gemeente benoemde adviescommissie gaat de kwaliteit bewaken. Bij het vaststellen van de subsidies worden drie categorieën gehanteerd: amateurkunst, professionele kunsten en bijzondere subsidierelaties.

Vier componenten
De nieuwe subsidieregeling bestaat uit vier componenten. Organisaties waarvan de activiteiten passen binnen de gemeentelijke culturele doelstellingen krijgen een basissubsidie. Dat is een tegemoetkoming in de bestuurskosten. Onder de basissubsidie vallen ook de start- en fusiesubsidie. Daarnaast krijgen organisaties een activiteitensubsidie om bij te dragen in de kosten die verbonden zijn aan het organiseren van culturele activiteiten. De gemeente stelt ook accommodatie beschikbaar voor activiteiten die passen in het nieuwe beleid. Tot slot ondersteunt de gemeente het vrijwilligerswerk door bijvoorbeeld het betalen van cursussen en bepaalde verzekeringen.

Juridisch kader
De gemeentelijke herindeling in 1997 had tot gevolg dat vier verschillende subsidieregelingen op elkaar afgestemd moesten worden met als uiteindelijk doel één uniforme subsidieregeling. Naast de nieuwe subsidieregels geeft het college ook het juridische kader met alle rechten en plichten van de subsidieontvanger en
-verstrekker vrij voor inspraak: de Beleidsregels Subsidieverstrekking Cultuur 2002. Een belangrijke aanpassing is dat de subsidieaanvraag voor 2002 niet voor 1 mei, maar uiterlijk 1 juli van dit jaar ingediend moet zijn.
De nota is verkrijgbaar bij het Cultuurpunt en de balie Voorlichting in het Stadskantoor en zal onder alle bekende subsidierelaties van de gemeente worden verspreid.

Breda, 14 februari 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie