Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunstwerken in Bulderbos inzet van rechtszaak

Datum nieuwsfeit: 14-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Milieudefensie
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Persbericht

Kunstwerken in Bulderbos inzet van rechtszaak Haarlemmermeer wil einde aan gedogen rond Schiphol

Amsterdam, 14 februari 2001 --- De gemeente Haarlemmermeer lijkt een einde te willen maken aan het gedoogbeleid rond Schiphol. Nadat vier jaar lang de wettelijke geluidszones met de volledige instemming van de gemeente werden overschreden door de luchthaven, heeft het College van B&W het roer nu omgegooid. De gemeente heeft de Vereniging Milieudefensie Bulderbos gemaand vóór maandag drie kunstwerken en een aankondigingsbord te verwijderen uit de Bulderbossen. Voldoet de vereniging hieraan niet, dan moet er een dwangsom van 25.000 gulden per object worden betaald.

Donderdag 15 februari zal de rechtbank in Haarlem een verzoek tot voorlopige voorziening behandelen dat de Vereniging Milieudefensie Bulderbos heeft aangespannen tegen de gemeente Haarlemmermeer. De vereniging vroeg na plaatsing een bouwvergunning aan, die de gemeente weigerde te verstrekken. De inhoudelijke bezwaren tegen die weigering heeft de gemeente nog niet behandeld. De vereniging vraagt de rechter nu de gemeente te dwingen de dwangsom te schorsen tot er een beslissing op bezwaar genomen is door de gemeente.

De kunstwerken, een 'houten boom', een eerste paal voor een aanlegsteiger voor zeppelins en een poort in de vorm van een 'dwarsboom', worden inmiddels aan het oog onttrokken door graafmachines en bulldozers, die bezig zijn met de aanleg van de vijfde baan. De gemeente ziet in de kunstwerken een bedreiging voor de aanleg van de vijfde baan: "Bovendien kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat de voornaamste reden van de plaatsing van de boom niet het verfraaien van het landschap is, maar een poging de aanleg van de vijfde baan zo veel mogelijk te verhinderen."

De Vereniging Milieudefensie Bulderbos verwondert zich over de plotselinge daadkracht van de gemeente. Woordvoerder Kees Kodde: "Schiphol is druk aan het bouwen aan de vijfde baan, terwijl de milieuvergunning voor het gebruik van die baan zich nog in een juridisch moeras bevindt: de Raad van State heeft de milieuvergunning vernietigd en de Tweede Kamer heeft het nieuwe kabinetsvoorstel voor milieunormen voor de vijfde baan nog niet eens behandeld. Zou dit nieuwe ferme handhavingsbeleid betekenen dat de gemeente Haarlemmermeer de nieuwe vergunningaanvragen van Schiphol nu ook met een kritischer oog zal bekijken?"

Wat Rechtszitting: verzoek tot voorlopige voorziening
Waar Arrondissementsrechtbank Haarlem, Dreef 40a
Wanneer Donderdag 15 februari 2001, 10.45 uur

Noot voor de (foto)redactie
Foto's van de actuele situatie rond het Bulderbos en de kunstwerken zijn beschikbaar via de website van fotograaf Xander Remkes, members.ams.chello.nl/a.remkes/galerie/sch iphol/index.html
In verband met rechten: telefoonnummer Xander Remkes: 06 5461 1682 of 020 6651 883 Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, tel. 020 5507 333;
Milieudefensie Vliegverkeer, Kees Kodde, tel. 020 5507 383


Eugène van Haaren, persvoorlichting Milieudefensie/Friends of the Earth Netherlands T: 020 5507 333 F: 020 5507 310 M: (eugene@milieudefensie.nl)
I: www.milieudefensie.nl


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie