Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Apache-detachement vertrokken

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


Apache-detachement vertrokken, Hr.Ms. Rotterdam terug

15-02-2001

Vanochtend zijn vanaf de vliegbasis Eindhoven negentig militairen van de luchtmacht vertrokken naar Djibouti. Ze maken deel uit van het detachement dat met vier Apache gevechtshelikopters in dit Afrikaanse land wordt gestationeerd om assistentie te verlenen als militairen van de UNMEE-vredesmacht in Ethiopië/Eritrea geëvacueerd moeten worden. De luchtmachtmilitairen werd uitgeleide gedaan door minister Frank de Grave van Defensie. Eerder vandaag liep het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam binnen in de haven van Den Helder. Het schip keerde terug uit de wateren rond Ethiopië/Eritrea, waar het de UNMEE-operaties ondersteunde. Aan boord van de Hr.Ms. Rotterdam is het materieel van de genie van de landmacht wat gebruikt is bij de opbouw van de faciliteiten voor UNMEE.

Minister De Grave zei op de vliegbasis Eindhoven ondermeer tegen de luchtmachtmilitairen: 'uiteraard hoopt een ieder van ons dat de situatie waarin het onvermijdelijk zou zijn de Apaches in te zetten, zich niet voordoet. Inzet van de Apaches zou immers betekenen dat Ethiopië en Eritrea het pad van de vrede hebben verlaten. Ik heb vorige week tijdens mijn bezoek aan UNMEE kunnen waarnemen dat beide landen er zelf absoluut geen belang bij hebben de strijd met elkaar weer aan te gaan. Garanties kan echter niemand geven. Daarom dient u klaar te staan mocht onverhoopt het brandalarm toch worden gegeven'. De minister wees er ook op dat het detachement in zijn ogen uitstekend is voorbereid op de uit te voeren missie. 'Daarnaast heeft u met uw uitzending ook nog een primeur, namelijk de eerste operationele inzet van de Apache D-modellen die momenteel bij de Tactische Helikoptergroep KLu instromen. Dat is ook de reden dat voor uw collega's in de Verenigde Staten uw verrichtingen nauwgezet zullen volgen en waar nodig ondersteunen.' De vier helikopters van het luchtmachtdetachement worden rechtstreeks uit de Verenigde Staten ingevlogen en zullen naar verwachting 22 februari in Djibouti aankomen.

Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam liep vanochtend rond zeven uur binnen in Den Helder, met aan boord als bijzondere gasten de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Cees van Duyvendijk en de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Maarten Schouten. De Rotterdam is 20 november vorig jaar vertrokken naar Afrika met aan boord een grote hoeveelheid materiaal voor het UNMEE-detachement van de mariniers. Tijdens het verblijf voor de kust van Ethiopië/Eritrea hebben de beide Lynx-boordhelikopters verschillende medische vluchten uitgevoerd. Op 23 januari begon het amfisch transportschip van de marine ten slotte aan de thuisreis met aan boord ondermeer een grote hoeveelheid niet langer in het gebied benodigd geniematerieel van de landmacht. In mei keert de Hr.Ms. Rotterdam terug naar Afrika om te assisteren bij de terugkeer van de Nederlandse UNMEE-eenheden.


* Klik hier voor de toespraak van de minister van Defensie in Eindhoven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie