Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aandeel internet investeringen daalt verder

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PRICEWATERHOUSECOOPERS

Aandeel internet investeringen daalt verder

PERSBERICHT

Amsterdam, 15 februari 2001

AANDEEL INTERNET INVESTERINGEN DAALT VERDER - BIOTECHNOLOGIE IS HOT

Risicokapitaal nog nooit zo groot geweest
Ondanks een daling in het vierde kwartaal is er in 2000 in de Verenigde Staten voor een recordbedrag aan risicokapitaal geïnvesteerd. Dat blijkt uit de eerste gezamenlijke cijfers van de MoneyTree(tm) Survey van PricewaterhouseCoopers in samenwerking met VentureOne. In totaal bedroegen deze investeringen in 2000 USD 68,8 miljard, 80% meer dan in 1999. Ook was het een bijzonder jaar voor startende internetbedrijven: zij wisten USD 56,9 miljard aan risicokapitaal aan te trekken, 92% meer dan in 1999. In het vierde kwartaal van 2000 werd in 853 financieringsronden voor USD 13,7 miljard aan risicokapitaal geïnvesteerd, wat neerkomt op 9% minder financieringsronden en 18% minder geïnvesteerd kapitaal dan in het derde kwartaal. In het vierde kwartaal zette de daling die zich in de twee kwartalen daarvoor al voordeed, door. Deze daling is vooral het gevolg van teruglopende investeringen in goederen en diensten: deze namen nog maar 23% van het totale bedrag aan risicodragende investeringen voor hun rekening, vergeleken met 40% in het laatste kwartaal van 1999.
Elizabeth Schaefer, Corporate Finance Partner verantwoordelijk voor de Venture Capital-praktijk van PricewaterhouseCoopers Nederland, gaf hierop het volgende commentaar:
Je moet de cijfers wel in perspectief zien. Ondanks de dot.bombs van 2000 en de beroering op de effectenbeurzen is er nog nooit zo veel risicokapitaal geweest als nu. De daling die we in de afgelopen drie kwartalen hebben gezien in de VS, wijst erop dat het aanbod van risicokapitaal zich op een bepaald niveau begint te stabiliseren en dat niveau ligt ver boven wat tot nu toe gebruikelijk was. In Europa is het aanbod van risicokapitaal nog altijd hoog, maar er is de laatste maanden in mindere mate in ICT geïnvesteerd Een opmerkelijk punt is dat het gemiddelde bedrag dat bedrijven aan wisten te trekken in het vierde kwartaal op USD 12 miljoen lag, een record (was USD 11,15 miljoen in het derde kwartaal). Dit record is deels toe te schrijven aan verschuivingen in de bedragen per financieringsronde. Elizabeth Schaefer zegt er het volgende over: In het vierde kwartaal ging het bij veel deals met bedrijven in een latere ontwikkelingsfase om bedragen die lager lagen dan we tot nu toe gewend waren. Daar staat tegenover dat het bij veel vroege financieringsronden juist om grotere bedragen ging.

En terwijl veel mensen ervan uitgingen dat de
participatiemaatschappijen en andere goklustige beleggers het vierde kwartaal minder geneigd waren hun geld in de allerprilste bedrijven te steken, bleek het percentage geïnvesteerd kapitaal per financieringsronde nagenoeg gelijk gebleven aan het derde kwartaal. Na vijf jaar voortdurend te zijn gestegen, daalde het relatieve aandeel van de internetinvesteringen voor het derde opeenvolgende kwartaal. Internetbedrijven nemen nu 80% uit van alle risicodragende investeringen voor hun rekening. Over de gehele linie zagen deze bedrijven het aantal financieringsronden met 11% dalen en wisten ze 19% minder kapitaal aan te trekken. Alleen bij de internetbedrijven die zich met infrastructuur bezighouden, was er sprake van een lichte stijging. Investeringen in software en databases daalden slechts gering ten opzichte van hun hoogtepunt in het derde kwartaal van 2000, terwijl de andere internetsectoren het slecht deden. E-commercebedrijven trokken bijvoorbeeld slechts 1% van alle internet-gerelateerde investeringen aan, 92% minder dan op hun hoogtepunt eind 1999. De zakelijke dienstverlening, ooit goed voor ongeveer de helft van alle internetdollars, bleef het vierde kwartaal gestaag dalen en staat nu op de helft van haar hoogste punt in begin 2000.
Hoewel IT-bedrijven in het vierde kwartaal met 66% van het totale investeringsbedrag een recordaandeel haalden, ging het absolute bedrag met 13% omlaag, vooral omdat er minder werd belegd in elektronica, software, en informatiediensten. Daar staat tegenover dat halfgeleiders relatief stabiel bleven na het gehele jaar gestaag te zijn gegroeid. Het gevolg: in 2000 is meer dan het dubbele in halfgeleiders belegd dan het jaar ervoor. Communicatie en netwerken gingen slechts licht achteruit ten opzichte van het derde kwartaal, terwijl fiberoptics en fotonica zelfs 9% meer geld wisten aan te trekken.
Het recordjaar voor de medische sector eindigde met een lichte daling. Toch zijn de investeringen in medische apparatuur en biofarmaceutica toegenomen. Biofarmaceutische bedrijven trokken in het vierde kwartaal USD 761,9 miljoen aan, 86% meer dan een jaar daarvoor. De ongelooflijke groei van 70% in investeringen in de biotechnologie heeft daar zeker aan bijgedragen. Nogmaals Elizabeth Schaefer: Dit zijn leuke tijden voor biofarmaceutische, en met name biotechnologische, bedrijven. Hun uitstekende cijfers in het verder nogal magere vierde kwartaal laten zien dat ze steeds interessanter voor beleggers worden.
Elizabeth Schaefer van PricewaterhouseCoopers vatte het kort maar krachtig samen:
Biotechnologie is hot. En we verwachten dat dat dit jaar ook zo blijft.
EINDE

Voor meer informatie:
PricewaterhouseCoopers
Meint Waterlander, woordvoerder Raad van Bestuur Tel.: 020- 568 5952

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie