Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Rotterdam geeft impuls integer handelen ambtenaar

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

College geeft nieuwe impuls integer handelen

Het College van B. en W. stelt voor om het beleid met betrekking tot integer handelen bij ambtenaren verder te versterken, onder meer door het instellen van een onafhankelijke commissie integriteitsmeldingen. Voor het verder uitwerken van regelingen op het gebied van integriteit, zoals een klokkenluidersregeling en een geschenkenregeling, worden er bij de directie Personeel en Organisatie van het Stadhuis extra medewerkers aangetrokken.

Het College volgt hiermee de aanbevelingen van het onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF). Dat heeft in opdracht van de directeur Personeel en Organisatie het huidige integriteitsbeleid geëvalueerd. De ontwikkeling van beleid rond bestuurlijke en ambtelijke integriteit en de vertrouwensfunctie zijn nu nog gebundeld in één Bureau Integer Handelen. Het College wil die taken nu splitsen.

Vertrouwensfunctie
Alle diensten en bedrijven moeten volgens het College een vertrouwenspersoon integriteit krijgen. De drempel voor medewerkers om niet integer gedrag te melden wordt hierdoor lager. Wanneer een medewerker het idee krijgt dat de melding niet goed is behandeld, kan deze een beroep doen op een centrale commissie integriteitsmeldingen. Hierin zitten een onafhankelijk voorzitter en deskundigen uit de juridische sector (advocatuur/rechterlijke macht), het bedrijfsleven en de landelijke overheid, alsmede iemand van de directie Personeel en Organisatie van de Gemeente Rotterdam.

Beleidsontwikkeling
Voor het uitwerken van regelingen rond integer handelen wil het College van B. en W. meer capaciteit vrijmaken bij de Directie Personeel en Organisatie. De beleidsadviseurs gaan het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten en bedrijven adviseren en ondersteunen, onder meer bij het opstellen van een beleidsprogramma. In dit programma leggen bestuur en ambtelijke top vast hoe ze vorm geven aan het integriteitsbeleid. Onderdelen van het programma zijn een verordening voor integriteit, een gedragscode voor medewerkers en afspraken hoe diensten en bedrijven rapporteren over integriteit.

Verdere besluitvorming
Het College legt het voorstel voor aan de commissies ABZ en P&O die beiden op donderdag 22 februari van 9.00-12.00 uur vergaderen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie