Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forumdiscussie 'Wat is een atoom?'

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Wat is een atoom?

Rutherford vond dat een atoom bestaat uit een zeer kleine positief geladen kern waaromheen elektronen draaien. Een dergelijk systeem is echter volgens de klassieke elektrodynamica niet stabiel. Dit leidde tot het atoommodel van Bohr, een voorloper van de quantummechanica. Planck vond dat de energie van elektromagnetische straling niet in willekeurig kleine hoeveelheden kan worden uitgewisseld maar slechts in quanta, en de suggestie van Einstein dat deze quanta zich in bepaalde opzichten gedragen als deeltjes werd in 1923 experimenteel bevestigd. Omgekeerd bleken deeltjes zoals elektronen zich onder geschikte omstandigheden te gedragen als golven. De paradox was totaal: er zijn geen twee begrippen waartussen een grotere tegenstelling bestaat dan tussen golf en deeltje.

Prof.dr. Jan Hilgevoord studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over causaliteit in de relativistische quantumveldentheorie.

Datum en tijd

donderdag 15 februari 2001, 20.00 uur

Spreker

prof.dr. Jan Hilgevoord

Titel

Het atoom en het quantum

Serie

Quantummechanica - Van Aristoteles tot de schildpad

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Forumdiscussie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie