Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Exporteer Europees landbouwproblemen niet naar derde wereld

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Exporteer Europees landbouwproblemen niet naar de derde wereld!

Straatsburg, 15 februari 2001 Max van den Berg, vice-voorzitter van de ontwikkelingscommissie in het Europees parlement heeft Eurocommissaris Nielson en zijn collega´s, in het bijzonder Commissaris Frans Fischler, erop gewezen dat het plan om de rundvleesoverschotten, veroorzaakt door de BSE-crisis als voedselhulp naar de derde wereld te exporteren niet door de beugel kan.

Max van den Berg en Francisca Sauquillo, coördinator voor ontwikkelingsbeleid hebben dan ook namens de sociaal-democratische fractie hun ´diepe bezorgdheid´ geuit en verzoeken de Commissie een nauwkeurige uitleg te geven van haar voedselhulp beleid. Temeer daar het staande EU beleid voor ontwikkelingshulp inhoudt, dat de EU haar eigen interne landbouwproblemen niet richting de arme landen mag exporteren. Er zijn duidelijke regels, die moeten voorkomen dat lokale markten worden verstoord door het verschaffen van voedselhulp. ´Het misbruiken van voedselhulp om Europese problemen op te lossen moet zwaar worden veroordeeld´, aldus van den Berg en Sauquillo.

´Voedselhulp´, zo benadrukken de Europarlementariërs, ´moet gebaseerd zijn op het aankopen van voedsel in de desbetreffende regio. Het dumpen van het Europese voedsel overschot ontwricht namelijk de lokale markten. Er mag in een noodsituatie dan ook alleen Europees vlees geëxporteerd wanneer het niet mogelijk is voedsel op de lokale markten in te kopen´.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Laffeber, PvdA Eurodelegatie, via 06-25066218

terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie