Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Nieuwe inzichten in gedrag van gasbellen

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: (b.meijering@cent.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws

Nieuwe inzichten in het gedrag van gasbellen
15 februari 2001

promotie ir. A.W.G. de Vries, faculteit Werktuigbouwkunde: Path and wake of a rising bubble

Bellen komen veel voor in de chemische industrie, in de waterzuivering en in dranken als bier, champagne en frisdrank. Gedetailleerde kennis over het gedrag van bellen en het effect op de stroming is essentieel voor het efficiënter uitvoeren van reacties. Het leidt tot betere producten en/of besparingen in energie of afvalproducten.

Antoine de Vries voerde experimenten uit in extreem zuiver water. Om de stroming te visualiseren zonder het water te verontreinigen, gebruikte hij een optische techniek die temperatuurverschillen in het water zichtbaar maakt. De resultaten leidden tot een simpel model voor het gedrag van bellen, dat onder meer de aanpassing van de turbulentie in bellenstromingen kan beschrijven.

Een luchtbel in water kan stuiteren tegen een verticale wand. Opvallend is dat de stuitering groter kan worden door energie aan de luchtbel, en zijn toegevoegde massa, te onttrekken. De afstand tot de wand kan vele malen groter zijn dan de beginafstand. Dit in tegenstelling tot een stuiterende bal op de vloer, waarvan de stuiterhoogte door wrijving alleen maar kleiner wordt.

Ook het gedrag van een luchtbel ver uit de buurt van wanden is verrassend te noemen. Kleine bellen gaan recht omhoog. Echter, boven een bepaalde grootte blijken bellen in een spiraal- of zigzagbaan op te stijgen. Deze baan blijkt verband te houden met de zogenaamde liftkracht (kracht loodrecht op de bewegingsrichting) op de bel. Gerelateerd aan deze liftkracht verandert het zog (spoor) van een enkele in een dubbele draad, te vergelijken met het zog van een vliegtuig.

promotor: prof. dr. ir. L. van Wijngaarden
informatie: mw.drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 4366 e-mail: (b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie