Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pluk-ze-maatregel werkt nauwelijks bij topcriminelen

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Pluk-ze-maatregel werkt nauwelijks

Een uitgebreid onderzoek onder criminelen toont aan dat de pluk-ze-maatregel, ook wel ontnemingsmaatregel genoemd, nauwelijks werkt. Dit concluderen Leidse wetenschappers van het Nederlands Studiecen-trum Criminaliteit en Rechtshandhaving van NWO. Kleine criminelen snappen zelden wat hen overkomt. Topcriminelen worden, ondanks alle mogelijkheden, vaak niet aangepakt.

De pluk-ze-maatregel heeft als doel de illegale verdiensten van met name topcriminelen te ontnemen. Daarbij zou de maatregel moeten afschrikken en de crimineel leed bezorgen omdat hij in de portemonnee wordt getroffen. Criminologen van het NWO-instituut NSCR onderzochten het effect van de pluk-ze-maat-regel en vonden dat de doelen ervan nauwelijks zijn gerealiseerd. De maatregel had soms zelfs negatief effect.

In het onderzoek zien de wat grotere jongens voldoende mogelijkheden om nieuwe activiteiten te financieren. Van het tegengaan van herinvesteringen in criminaliteit, een van de doelen van de pluk-ze-maatregel, is dan ook nauwelijks sprake. Toch vinden de onderzoekers afschaffing voorbarig en een maffiawet overbodig. Voor het aanpakken van de grote jongens bieden bestaande wetten en regels genoeg mogelijkheden.

Voor hun onderzoek ondervroegen de Leidse criminologen honderd gedetineerden. Opmerkelijk was dat veel kleine jongens niet weten wat de maatregel inhoudt. Sommige kleine criminelen verwachten zozeer in betalingsproblemen te komen dat zij zich daar alleen uit kunnen redden door nieuwe delicten te plegen. Andere criminelen zeggen dat ze niet zullen betalen, wat in het verleden kon leiden tot een extra gevangenisstraf. Dat stemde rechters tot ontevreden-heid, want de pluk-ze-maatregel is niet bedoeld als een verkapte gevangenisstraf en moet zeker niet aanzetten tot criminaliteit.

Bij de invoering van de maatregel in 1993 was de regering van mening dat de maatregel criminelen echt zou raken. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de ontnemingsmaatregel inderdaad een leedtoevoegende werking heeft gehad, echter niet bij de grote jongens die illegale verdiensten moeten inleveren, maar bij kleine jongens die gebukt gaan onder de onzekerheden van de maatregel.

De kleine crimineel moet meer mogelijkheden krijgen voor het aflossen van zijn schuld. Hij zou bijvoorbeeld moeten werken, zoals in Engeland met succes gebeurt. Ook goed gedrag, zoals het volgen van een afkickprogramma of opleiding, zou tot verlaging van de schuld kunnen leiden. Zonder deze optie blijven er altijd problemen, bijvoorbeeld als de crimineel niet kan betalen. Het slachtoffer krijgt dan niets.Nadere informatie bij:

* drs. Joop Vruggink (NSCR)

* tel. (070) 3816170 (privé) of (071) 5278527 (werk), fax (071) 5278537 (werk)

* e-mail (vruggink@hotmail.com)

* Promotie 15 februari 2001. Rond de promotiedatum zal een handelsuitgave van het proefschrift verschijnen met als titel: Gepakt en gezakt. Invloed van de ontnemingsmaatregel op daders

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie