Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Experiment MTI Hoogeveen geslaagd

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Drenthe
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe

Uitbreiding proef noodzakelijk
Experiment MTI Hoogeveen geslaagd

Assen, 15 februari 2001
Persberichtnummer 01-013Het vervoersconcept, zoals Millennium Transportation International (MTI) dat in Hoogeveen heeft uitgevoerd, is zeer positief beoordeeld. Dat blijkt uit de evaluatie die verkeersadviesbureau Diepens en Okkema in opdracht van de provincie Drenthe heeft uitgevoerd. Klanten die aan het onderzoek hebben meegewerkt, waren uitermate tevreden over het systeem. De doelstelling van wekelijks 1100 reizigers is in het jaar 2000 gehaald.
Toch zeggen de onderzoekers dat het te vroeg is voor algeheel optimisme. Om de conclusies ook op andere gebieden te kunnen betrekken is een aanvullend en grootschaliger experiment nodig. Dit zou in een stad of regio moeten gebeuren waar op dit moment nog geen lokaal vervoer is geregeld.
Het college van GS beraadt zich momenteel op de wijze waarop het vervolgexperiment kan worden ingezet. Eind maart verwachten GS met een voorstel aan provinciale staten te kunnen komen.

Het onderzoek heeft zich met name toegespitst op de kwaliteit van het vervoersconcept. Het adviesbureau heeft bekeken of de dienstverlening voldoet aan de wensen van de klant en de afspraken met de provincie Drenthe. De gebruikers zijn - net als de opdrachtgever - tevreden over de kwaliteit. De reizigers zijn met name erg goed te spreken over de zekerheid om een trein te halen en de mogelijkheid om willekeurig op de route de MTI-busjes te laten stoppen door de hand op te steken. Ook wordt de service door de chauffeurs zeer positief beoordeeld en hebben de reizigers voldoende invloed op de uitvoering van het vervoer. Hoewel het aantal reizigers in de loop van 2000 is gegroeid naar de doelstelling van 1100 per week, valt het aantal jaarabonnementen tegen. Dit is te wijten aan de verplichting die het Rijk MTI heeft opgelegd om ook het nationale tariefsysteem te accepteren, waaronder de strippenkaart en OV-jaarkaart. Mede hierdoor is de prognose van 1100 jaarkaarten binnen het eigen tariefsysteem van MTI, niet gehaald.

Een belangrijke aanbeveling die het adviesbureau doet, is een betere afstemming tussen MTI en streekvervoerder Arriva. Dit komt voort uit de conclusie dat de doelgroep wel goed maar niet efficiënt wordt bediend. Dat komt omdat er verschillende systemen naast elkaar opereren. Het bureau adviseert dan ook om bij een toekomstige aanbesteding van het openbaar vervoer te kiezen voor één vervoerder, waarbij de kansrijke elementen van het MTI-concept behouden blijven.
Ook kan de communicatie met de reiziger verbeteren. Zowel de informatievoorziening - bijvoorbeeld op het station - als de promotie van het aanvullende vervoer wordt door incidentele reizigers als matig beoordeeld.

MTI heeft het vervoersconcept samen met een gebruikersraad opgesteld. De reizigers bepalen zo in grote mate zelf welke routes MTI rijdt en wat een redelijk tarief is. Bij het concept is het mogelijk om op verzoek af te wijken van de route. Reizigers kunnen daarvoor rechtstreeks telefonisch contact opnemen met de chauffeur, die ze eventueel bij huis oppikt. Om de scheiding met het stadsvervoer van Arriva duidelijk te houden is het van belang dat de toegestane afwijkingen duidelijk omschrijven worden. Dat heeft Arriva ook aangegeven in de begeleidingsgroep waarvan vervoersbedrijf deel uitmaakt.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie