Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatieavond nieuwbouwplannen Centrum West Zoetermeer

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Informatieavond Centrum West,
donderdag 15 februari a.s.

Op donderdagavond 15 februari aanstaande organiseert de gemeente, in samenwerking met Rodamco, een informatieavond rond de toekomstige nieuwbouwplannen bij Centrum West. Tussen 19.00 en 21.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in het bedrijfsrestaurant, ingang Frankrijklaan 6.
Naast veel kaartmateriaal zal er ook een maquette staan opgesteld van dit project.

Ontwikkelingen Stadscentrum
Er zijn verschillende redenen om het Stadscentrum grootschalig onder handen te nemen. Om te beginnen, de groei van Zoetermeer. De stad telt momenteel circa 110.000 inwoners, na de afronding van Noordhove en de realisatie van Oosterheem zijn dat er circa 130.000. Ook de Toekomstvisie Zoetermeer 2025 gaat uit van 130.000 inwoners. Centrumvoorzieningen en werkgelegenheid zullen parallel aan de groei van het aantal inwoners moeten meegroeien. De lokatie Centrum West biedt daarvoor ruimte. Later dit jaar zal ook in het oostelijke deel, op de locatie van de oude PWA-hal, nieuwbouwontwikkelingen gaan spelen.

Centrum West is een knooppunt van verkeer en openbaar vervoer. De Amerikaweg loopt pal voor het NS- en busstation en versnippert het gebied. De verbinding van station met het Stadscentrum is voor verbetering vatbaar, het busstation kampt met capaciteitsproblemen, de sociale veiligheid en uitstraling van het NS- en het busstation moeten worden verbeterd en het braakliggend terrein er tegenover roept om een invulling.

Bouwplan
Het Carré dankt zijn naam aan de kavel die bijna vierkant is. Het bouwplan omvat globaal 220 woningen, 15.000 m² kantoorruimte, 14.000 m² winkels en 1.500 m² voorzieningen.
In oktober jl. heeft architect Van Dongen van De Architekten Cie een eerste presentatie, in opdracht van Rodamco Nederland (voorheen Amvest), de belegger die opdrachtgever is voor dit bouwplan, verzorgd voor raadsleden. Basis is het stedebouwkundig plan van het Office for Metropolitan Architecture (OMA) uit 1996.

Op de begane grond en de eerste verdieping komt de winkelruimte. Dwars daar doorheen loopt een promenade, in het verlengde van de winkelstraat Westwaarts. Onder het carré komen twee parkeerlagen. Op de hoeken komen drie woontorens en een kantoorschijf. Blikvanger is de opvallende ufo, een schijfvormig bouwwerk dat de promenade gedeeltelijk beschermt en de twee winkelblokken met elkaar verbindt.

Stationsplein
De stationsomgeving krijgt een heel nieuw aanzien. De huidige bebouwing boven het busstation en de betonplaat boven de sporen worden gesloopt, evenals de langzaamverkeersroute. Er komt een nieuw langzaamverkeersviaduct over de sporen, gecombineerd met trappen en liften naar de perrons.

Ook het busstation wordt vernieuwd. De bussen komen met de voorkant naar het Stadscentrum te staan, aan naast elkaar gelegen perrons met abris.
Voorzieningen voor de (wachtende) bus- en treinreizigers bevinden zich tussen het busstation en het eerste treinperron. Daarboven zijn kantoren en horeca gepland. Aan de noordkant van het busstation zal een min of meer ovaalvormig kantoorgebouw verschijnen. Aan de Nederlandlaan komt een taxistandplaats en de mogelijkheid om met de auto voor te rijden. Daaronder wordt een grote fietsenstalling aangelegd. De inrichting van het Stationsplein zal aansluiten bij de geplande herinrichting van het Stadscentrum.
Ten zuiden van de spoorlijn (Voorweg) zal het accent op een groene inrichting liggen.

Eén en ander staat uitvoerig beschreven in de Nieuwsbrief Stadscentrum, evenals de verdere procedure die het bouwplan zal doorlopen.

Nieuwsbrief Stadscentrum
Bewoners, winkeliers en bedrijven in het Stadscentrum, maar ook die in de aangrenzende gebieden, zijn via de Nieuwsbrief Stadscentrum voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Deze nieuwsbrief is, vanaf 8 februari a.s. ook verkrijgbaar in de wijkposten en het Informatiecentrum in het Stadhuis.
En vanzelfsprekend in te zien in het Digitaal Stadhuis Zoetermeer.Gemeente Zoetermeer © februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie