Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bij veiling etherfrequenties niet alleen op geld letten

Datum nieuwsfeit: 15-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Joop Atsma: staatssecretaris De Vries moet bij etherfrequentie ook op kwaliteit letten

Tweede Kamerlid Joop Atsma is van mening dat het bij de door staatssecretaris De Vries beoogde veiling van de acht commerciële etherfrequentie-pakketten, niet alleen om (zoveel mogelijk) geld, maar ook om kwaliteitshandhaving moet gaan.

Volgens Atsma heeft De Vries maar één doel, en dat is: zoveel mogelijk geld uit de veiling halen.
Joop Atsma vindt dat aan de bieders voorwaarden met betrekking tot de kwaliteit van (toekomstige) commerciële zenders moeten worden gesteld. Daardoor kan ook pluriformiteit en diversiteit op de radio worden bewerkstelligd en gegarandeerd.

Met een zogeheten Beauty Contest (uitgifte op basis van kwaliteitseisen voor een vaste marktconforme prijs) kan gezorgd worden dat er verschillende soorten zenders komen (nieuws, jazz, klassiek) en niet alleen zeven soft-pop-zenders, die nog grotendeels in buitenlandse handen zullen zijn ook. Doordat het kabinet minimaal 20 miljoen voor een frequentie vraagt, zullen kleinere stations niet kunnen bieden en komen enkele grote buitenlandse concerns in beeld.

Het is overigens nog niet zeker dat de veiling wel doorgaat, want zowel in het kabinet als de coalitie-partijen heerst op dit moment chaos en verdeeldheid.

CDA: tegen etherfrequentieveiling
Het CDA is tegen een veiling, maar mocht deze uiteindelijk toch doorgaan, dan moeten daaraan duidelijke voorwaarden worden gesteld. Niet alleen wat betreft de kwaliteit. Per bedrijf mogen slechts
twee etherfrequentie-pakketten worden gekocht. Dit, om monopolievorming te voorkomen.

Bovendien moeten de huidige zenders die hun frequentie kwijtraken, schadeloosgesteld worden. Stations als radio 538 en Sky Radio hebben veel geïnvesteerd in naamsbekendheid van de huidige frequentie. Daardoor zijn die frequenties veel meer waard. Het CDA vindt het niet rechtvaardig dat zij deze zogeheten goodwill zomaar kwijtraken. De bestaande zenders moeten op hun huidige frequentie blijven of in ieder geval schadeloos gesteld worden.

Volgende week zal er in de Kamer een "debatje" over de veiling plaatsvinden. Medio maart volgt een groter debat.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie