Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiliger stroomnet voor deelgemeenten Gent

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

V e i l i g e r s t r o o m n e t v o o r
d e e l g e m e e n t e n

Het klassieke straatbeeld van gebogen televisie- en laagspanningskabels die zich van de ene paal naar de andere slingeren, behoort stilaan tot het verleden. Alleen nog in de Gentse deelgemeenten zijn in zon 350 straten de leidingen voor elektriciteit en TV nog altijd bovengronds, bevestigd aan palen. Daar zijn deze leidingen vrij kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden zoals storm, bliksem en vorst. Daardoor ligt de kans op stroomonderbrekingen daar ook hoger. Plotseling afknappende leidingen leveren bovendien een reëel gevaar op voor voorbijgangers.

Om dat te remediëren, investeert de Stad in het ondergronds brengen van deze leidingen.

De werken zijn gesitueerd in de Moortelputstraat, Brouwerijstraat, Ernest Solvynsdreef en Weegbreestraat in Drongen, de Rechtstraat, Moleneinde Lichterveldestraat en Desteldonkstraat in Desteldonk en de Kleine Gentstraat in Sint-Denijs-Westrem.

De kosten worden betaald uit het zogenaamde "Fonds voor het ondergronds brengen van luchtlijnen", dat Imewo en de Stad Gent speciaal daartoe in 1996 oprichtten en dat jaarlijks 17 miljoen frank investeert in het ondergronds brengen van elektriciteitsleidingen, leidingen voor openbare verlichting en aanpassing van de openbare verlichting. Het aandeel van het fonds in deze werken bedraagt voor dit jaar ruim 9 miljoen frank. In het ondergronds brengen van de kabel voor televisie investeert de Stad Gent nog eens ruim 800 000 frank extra. De Stad kan voor deze laatste werken geen beroep doen op het fonds van Imewo, omdat ze de kosten voor het ondergronds brengen van televisiekabel, verschuldigd is aan Teveoost, een andere intercommunale.

De Stad probeert zoveel mogelijk de kabels ondergronds te laten brengen op het ogenblik dat de straten toch moeten worden opengebroken, om ze bijvoorbeeld her aan te leggen, of om het gas- en/of waternet te moderniseren.

Als de klant al aangesloten is op het laagspanningsnet via een kabel aan zijn gevel, dan zorgt Imewo voor een nieuwe, ondergrondse aansluiting op de elektriciteitsteller. Voor de bewoner zijn er overigens geen kosten verbonden aan dit ondergronds brengen van leidingen.

Tegelijk past ze dan de openbare verlichting aan: verweerde palen worden vervangen en er worden nieuwe armaturen en lampen aangebracht volgens de principes van Rationeel Energie Gebruik, kortweg REG.

Zoals bekend startte de Stad in 1998 in samenwerking met Imewo met de vervanging van alle oude, milieu-onvriendelijke en energieverslindende lampen op haar grondgebied, door energiezuiniger lampen die meer licht geven. Deze lampen kosten een pak minder in onderhoud en verbruik. Dit jaar investeert de Stad Gent in de omschakeling naar energiebesparende en milieuvriendelijke lampen voor 14 miljoen frank (exclusief BTW). In 2002 moet de hele vervangoperatie afgerond zijn. Op 5 jaar tijd zal de REG-actie de Stad Gent dan zon 68 miljoen frank (exclusief BTW) gekost hebben, maar nadien zal de stad, elk jaar weer, zowat 29 miljoen frank (exclusief BTW) besparen op onderhoud en verbruik.

Wie problemen opmerkt met de straatverlichting, kan daarvoor trouwens altijd contact opnemen met de Straatlampentelefoon van Imewo/Electrabel: 0800/635 35. Technici verhelpen het probleem zo snel mogelijk.

Informatie

Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, de heer Jacques Blanckaert, hoofdingenieur-directeur, tel. (09)266 79 14, fax (09)266 79 39, e-mail (tdwegen@gent.be)

Bevoegd

de heer Geert Versnick, schepen van Openbare Werken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie