Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studenten massaal de dupe van koppelingswet

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht
T.a.v. de parlementaire en onderwijsredactie

Studenten massaal de dupe van koppelingswetUtrecht, 16 februari 2001 Studenten worden massaal de dupe van de koppelingswet, die deze week in het staatsblad verscheen. De wet heeft tot gevolg dat het toch al veel te lage aanbod van jongerenhuisvesting drastisch zal afnemen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept daarom minister Hermans op om te wachten met invoering van de wet totdat er voldoende betaalbare woonruimte is.

De koppelingswet koppelt inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie aan het recht op een uitwonende studiebeurs. Veel studenten mogen zich echter niet inschrijven van hun huisbaas of hospita, omdat die hun kamers illegaal verhuren en bang zijn voor problemen met de belastingdienst. De koppeling stelt de student voor een dilemma. Of hij schrijft zich in bij de gemeente en wordt het huis uitgegooid. Of hij schrijft zich niet in en moet het stellen met thuiswonendenbeurs, die per maand maar liefst driehonderd gulden lager is dan de beurs voor uitwonenden. Bovendien zal de koppeling een dramatische daling van het aantal beschikbare kamers en een vergroting van de nu al nijpende kamernood tot gevolg hebben.

De LSVb is niet tegen de koppelingswet zelf, die immers illegaal huren wil tegengaan. Maar de bond vraagt aandacht voor de onaanvaardbare consequenties van de regeling. De LSVb roept gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen en echt werk te maken van jongerenhuisvesting. Bijvoorbeeld door het opschroeven van de hoeveelheid legale, goede en betaalbare woonruimte. Of door te bevorderen dat ook uitkeringsgerechtigden een kamer kunnen verhuren, zonder dat hun inkomsten volledig worden opgeslokt, zoals nu het geval is.

Ook de rijksoverheid draagt een belangrijke verantwoordelijkheid. Binnenkort bepaalt minister Hermans (Onderwijs) wanneer de koppeling in werking treedt. De LSVb wil dat Hermans hiermee wacht totdat de kamermarkt structureel is verbeterd. Dan kan staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) de gemeenten tot activiteit aansporen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie