Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pleidooi voor aanpak BSE-crisis met een vrijwillige fokstop

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ChristenUnie

16 februari 2001

Pleidooi voor aanpak BSE-crisis met een vrijwillige fokstop

ChristenUnie wil massaslachting voorkomen

De ChristenUnie doet minister Brinkhorst de suggestie om de BSE-crisis aan te pakken met een vrijwillige fokstop voor rundvee. Ik stel voor om boeren die hun koeien gedurende een periode van bijvoorbeeld een jaar niet laten dekken of insemineren daarvoor een vergoeding te geven. Zij moeten daarnaast een schadeloosstelling krijgen als zij hun rundvee langer op hun bedrijf houden. Verder kun je ook nog denken aan het slachten van kalveren op een lager gewicht, aldus Dick Stellingwerf. Deze maatregelen leiden er toe dat er zowel op de kortere als de langere termijn minder vlees op de markt komt, zodat de rundvleesmarkt zich kan herstellen.

Dick Stellingwerf vindt het aantal BSE-gevallen niet het grootste probleem van de crisis. Het gebrek aan vertrouwen bij de consument is een veel ernstiger probleem, want daardoor is de vraag naar rundvlees enorm gedaald en de prijs ingezakt. Om te voorkomen dat de prijzen nog verder dalen, besloten de Europese Commissie en de Europese landbouwministers honderdduizenden gezonde koeien af te maken en te vernietigen. De ChristenUnie en vele anderen hebben ethische bezwaren tegen deze aanpak.

Met de suggestie van Stellingwerf kunnen de bestrijders van de BSE-crisis twee vliegen in één klap slaan. Een vrijwillige fokstop komt tegemoet aan de ethische bezwaren tegen het fokken van jongvee enerzijds en het op grote schaal afmaken van gezonde koeien anderzijds. Een vrijwillige fokstop levert op termijn bovendien een besparing op, want de productie van rundvlees daalt en van een massale vernietiging voor veel geld is dan geen sprake meer. Het op korte termijn geproduceerde teveel aan vlees kan in koelhuizen worden opgeslagen. En wanneer het aanbod van rundvlees door de vrijwillige fokstop terugloopt en de vraag aantrekt, kan dat vervolgens weer op de markt worden gebracht. Daarmee zijn we ook af van de discussie over de dumping van rundvlees op de derde-wereldmarkt, aldus Stellingwerf.

De ChristenUnie vraagt minister Brinkhorst in een brief de suggesties te bestuderen en op Europees niveau aan de orde te stellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie