Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Beïnvloeding van schrijvers in werk van Vestdijk

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in februari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 16-02-2001 Beïnvloeding van schrijvers in het werk van Vestdijk 13:30 uur Drs. J.H. de Roder (Letteren)

Titel proefschrift: Hoofdstukken over S.
Vestdijk
Promotor: Prof. dr. A.B.M.
Naaijkens
Copromotor: Dr. H. Bekkering


Voor een nieuwe generatie neerlandici, critici en auteurs lijkt S. Vestdijk (1898-1971) geen rol van betekenis meer te spelen. Het lijkt erop dat de Vestdijkstudie eerder heeft bijgedragen aan het verdwijnen van deze auteur, dan dat zij het belang van zijn schrijverschap opnieuw kon bevestigen. De oorzaak hiervan is vooral dat deze studie niet of nauwelijks aansluiting heeft gezocht, laat staan gevonden, bij nieuwe ontwikkelingen in het denken over literatuur. En het is juist vanuit moderne inzichten over taal en literatuur- geschiedenis dat Vestdijk ook nieuwe generaties voor raadsels kan stellen.
Aan de hand van Harold Blooms The Anxiety of Influence laat drs. De Roder in zijn proefschrift zien dat er ook anders over literatuurgeschiedenis kan worden gedacht. Het verkeerd lezen van de ene schrijver door de andere kan ook creatief worden ingezet in het werk van de laatste, in dit geval Vestdijk. Beïnvloeding werkt vaak via al of niet bewuste misreadings van andere schrijvers. Misverstaan leidt dus niet tot creatief verlies, maar vaak juist tot creatieve winst, een gedachte waarvoor in een negentiende-eeuwse opvatting van invloed geen plaats is. Jan de Roder (Uden) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als assistent in opleiding was hij verbonden aan het Instituut Nederlands (kun). Als freelance publicist schrijft hij vooral over moderne literatuur, in onder andere Parmentier, Yang, Raster en Armada. In opdracht van literatuurfestival De Wintertuin schreef hij Het schandaal van de poëzie. Over taal, ritueel en biologie (1999). E-mail: (jhderoder@hetnet.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie