Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Burgemeester Zoetermeer: meer aandacht groeikerenen nodig

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Gemeente Almere
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Rijk moet meer aandacht aan voormalige groeikernen schenken. Nieuwe steden zijn nog niet af!

De nieuwe steden zijn nog niet af. Dat stelt dr. L. van Leeuwen, burgemeester van Zoetermeer en voorzitter van het Bestuurlijk overleg Nieuwe Steden (BNS), bestaande uit negen voormalige groeikernen, te weten: Almere, Capelle a/d IJssel, Haarlemmermeer, Hoorn, Houten, Lelystad, Nieuwegein, Spijkenisse en Zoetermeer. Hij zei dit naar aanleiding van de presentatie van het rapport "Gewenste Groei" van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag in Zoetermeer aan Staatssecretaris J.W. Remkes van VROM werd aangeboden.

De nieuwe steden zijn de steden in Nederland die in de laatste decennia zijn ontstaan - of zich in die periode als gevolg van sterke groei pas echt als stad ontwikkeld hebben - en in hun regio een rol van betekenis vervullen.
Het SCP heeft de sociale en ruimtelijke problematiek van deze voormalige groeikernen in beeld gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat voor deze steden volop kansen zijn, vanwege de sterke groeipotentie, maar dat er ook wel degelijk bedreigingen zijn. Een deel van de woningvoorraad voldoet niet meer aan de wooneisen die heden ten dage gesteld worden. Het voorzieningenniveau, dat in de laatste jaren wel is verbeterd, heeft nog iet het niveau van een gemiddelde middelgrote stad. Voorzieningen voor hoger onderwijs ontbreken en ook de relatief jonge bevolking van de ex-groeikernen zal eens gaan vergrijzen; dat betekent reeds nu daarop anticiperen. De criminaliteit neemt toe en de sociale veiligheid is er de laatste jaren niet op vooruit gegaan.

Volgens Van Leeuwen moet met preventief beleid worden voorkomen dat de nieuwe steden in de toekomst in een achterstandsituatie terechtkomen. "Er moet veel meer aandacht komen voor stedelijk beheer, voor het dynamisch en gezond houden van de nieuwe steden, voor versterking van de fysieke en sociale infrastructuur. Wij willen aantrekkelijke en vitale steden zijn en blijven maar we hebben daarbij wel een steuntje in de rug nodig". Van Leeuwen deed een beroep op het Rijk om met de nieuwe steden om de tafel te gaan zitten en hen de positie en waardering te geven die het aanvankelijke groeikernenbeleid kenmerkte. De heer Bijl, wethouder van Almere, sloot zich hierbij aan en achtte het noodzakelijk dat door bijtijds ingrijpen verloedering is te voorkomen.

"Want de problemen dringen zich in toenemende mate op: stijgende criminaliteit, een hoger gemiddeld aantal allochtonen, wijken die achteruit gaan, toenemende gevoelens van onveiligheid, tekorten in woningvariatie, gebrek aan hoger onderwijsaanbod, een groter dan gemiddelde werkloosheid. Wij willen als nieuwe steden, en dit geldt vooral voor de grotere steden uit BNS, de verpaupering zoals we die zo duidelijk zien in de oudere steden, voorkomen. In onze nieuwe steden ligt de unieke kans om preventieve maatregelen te nemen in het kader van stadsvernieuwing en sociale cohesie. Wij hebben de kans er nog voor en we leveren dan ook een maximale inspanning."

SCP biedt rapport aan Staatssecretaris aan
Donderdag 15 februari 2001 heeft prof.dr. P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, het rapport "Gewenste Groei" aangeboden aan Staatssecretaris J.W. Remkes van VROM. Het rapport brengt de ontwikkelingen in de voormalige groeikernen in kaart. Hieruit blijkt dat deze nieuwe steden zich steeds meer tot gewone middelgrote steden ontwikkelen. Maar het voorzieningenniveau en de werkgelegenheid zijn nog niet op het zelfde peil. Volgens dr. L. van Leeuwen, burgemeester van Zoetermeer en voorzitter van het Bestuurlijk overleg Nieuwe Steden (Almere, Capelle a/d IJssel, Haarlemmermeer, Hoorn, Houten, Lelystad, Nieuwegein, Spijkenisse, Zoetermeer), zijn de nieuwe steden nog niet af en zal met preventief beleid moeten worden voorkomen dat nieuwe steden in de toekomst in een achterstandsituatie terechtkomen. Hij riep het Rijk op met de nieuwe steden om de tafel te gaan zitten en daarbij een steuntje in de rug te geven.

Prof. dr. P. Schnabel (l), Staatssecretaris J.W. Remkes en dr. L. van Leeuwen (r).Gemeente Zoetermeer © February 2001

Last update: 16 February 2001 (10:27)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie