Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Slachtregeling gemeente Leiden voor islamitisch Offerfeest

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Schapen voor offer naar Zeeland

Slachtregeling voor islamitisch Offerfeest

CULTUUR EN EDUCATIE - Volgens de tradities slacht iedere moslimfamilie een schaap of in sommige gevallen een rund tijdens de jaarlijkse Offerfeesten. Dat mag in Nederland alleen in een slachthuis. In Leiden geldt een aanvullende regeling, die enigszins tegemoet komt aan de wensen van de moslims in de stad.

Er worden voor het offerfeest naar schatting 1400 schapen geofferd. Thuis slachten mag in Nederland niet, de islamitische slagers in de stad kunnen dat aantal niet aan en door steeds strengere regels sluiten veel abattoirs de deuren. De gemeente wil met een tussenoplossing zorgen dat schapen kunnen worden geofferd op een hygiënische manier, zonder dat dieren onnodig lijden. Sinds het Leidse slachthuis in 1992 de deuren sloot, is er een alternatief: de voormalige directeur van het slachthuis zorgt dat de schapen volgens de regels worden geslacht in Zeeland, onder toeziend oog van een islamitische geestelijke en een dierenarts.

Abraham
Het offerfeest herinnert aan het verhaal waarin Allah aan Ibrahim (Abraham) vroeg zijn zoon te offeren. Vlak voordat Ibrahim dat deed, werd een schaap gezonden, dat hij kon offeren in plaats van zijn zoon. De familie die een schaap offert, gebruikt een deel van het vlees zelf. Een ander deel is voor de gasten, en een derde deel wordt volgens de traditie geschonken aan de armen. Het Offerfeest begint voor de meeste islamitische gezinnen dit jaar op 5 maart. Het Marokkaanse feest mogelijk de dag daarvoor.
Net als vorig jaar verschijnt ook dit jaar een folder in het Nederlands, Turks en Arabisch. Deze folder geeft precieze informatie over de gang van zaken en wordt via moskeeën en islamitische zelforganisaties verspreid. Meer informatie: Saban Gunes van de dienst Cultuur en Educatie (071-5165318).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie