Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Logo Diftar gepresenteerd in raadscommissie Zoetermeer

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Logo Diftar gepresenteerd in raadscommissie Stadswerken

Dinsdagavond 13 februari jl. is het nieuwe logo voor het Diftar-project in de raadscommissie Stadswerken gepresenteerd tijdens de bespreking van de communicatiestrategie en het communicatieplan. Het besluit tot het invoeren van het Diftarsysteem per 1 januari 2003 is in oktober jl. genomen.

Diftar
Diftar is een systeem voor het doorberekenen van kosten voor de inzameling van huishoudelijk afval aan inwoners. De term Diftar is een afkorting van het begrip 'gedifferentieerde tariefstelling. Door de invoering van Diftar betalen huishoudens voor hun eigen afval; ze betalen meer als ze veel afval aanbieden, en minder als weinig afval wordt aangeboden.

Hoe werkt het?
Huishoudens met een minicontainer krijgen een chip in hun minicontainer. Deze chip bevat informatie over de eigenaar (naam, adres, woonplaats). Iedere lediging/aanbieding wordt door middel van deze chip door de vuilniswagen geregistreerd: aan de hand van volume en frequentie van het aangeboden afval, krijgt de eigenaar een rekening. Inwoners kunnen t.z.t. zelf een keuze maken voor de grootte (inhoud) van hun minicontainers en, vanzelfsprekend, ook hoe vaak ze hem aanbieden.

Huishoudens (hoogbouw en gestapelde bouw) met een verzamelcontainer, rolcontainers binnen of betonnen verzamelcontainers (cocons) buiten, gaan straks allemaal over op ondergrondse containers buiten. De inworpopening wordt geopend met een chipkaart. In de opening past precies één vuilniszak. Aan de hand van de chipkaart wordt geregistreerd hoe vaak een huishouden afval deponeert. De aanslag die huishoudens ontvangen omvat slechts de afvalstoffenheffing. Inwoners ontvangen eerst een voorlopige aanslag en aan het eind van het jaar een definitieve aanslag. De heffing bestaat uit een vast deel en een variabel deel; dat laatste is dus te beïnvloeden door het eigen afvalgedrag.

Dit nieuwe inzamelsysteem zal op 1 januari 2003 in werking treden. Het vergt de nodige aanpassingen, o.a. wat betreft de aanpassing van het wagenpark, de shoftware, ondergrondse containers, het chipen van minicontainers e.d.

Inloopbijeenkomsten
Vanaf begin april zullen in een periode van circa één jaar in alle wijken inloopbijeenkomsten worden georganiseerd om de wijkbewoners te informeren over Diftar en de beoogde locaties voor de te plaatsen ondergrondse containers. Er wordt begonnen met de wijken Driemanspolder en Meerzicht.
De exacte data en plaatsen voor deze inloopavonden zijn nu nog niet bekend maar zullen per brief aan de betreffende wijkbewoners kenbaar worden gemaakt. En vanzelfsprekend worden gepubliceerd op de pagina Stadsnieuws van Het Streekblad en op het Digitaal Stadhuis.Gemeente Zoetermeer © February 2001

Last update: 16 February 2001 (14:01)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie