Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU stemt in met verlaging dieselaccijns per 1 maart 2001

Datum nieuwsfeit: 16-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: DIESELACCIJNS PER 1 MAART 2001 OMLAAGPersberichtnr.


01-053


Den Haag

16 februari 2001

DIESELACCIJNS PER 1 MAART 2001 OMLAAG

De Raad van Ministers van Financiën van de EU heeft deze week ingestemd met de Nederlandse verzoeken tot een verlaging van de accijns op laagzwavelige dieselolie, de verlenging van de teruggaafregeling paarse dieselolie voor vrachtautos van 12 ton of meer en de toepassing mede voor ataxis van de extra teruggaaf in het kader van deze regeling voor het jaar 2000. Deze maatregelen maken onderdeel uit van het zogenoemde dieselakkoord.

Met ingang van 1 maart 2001 aanstaande zal daardoor de accijns op laagzwavelige dieselolie met 8,5 cent worden verlaagd. Doel van deze accijnsverlaging is deze groene dieselolie ondanks een hogere kostprijs te stimuleren. Deze accijnsverlaging geldt zowel voor de vrachtautos als de personenautos. Hierdoor ontstaat een gedifferentieerd accijnstarief voor dieselolie afhankelijk van het zwavelgehalte. Onder laagzwavelige dieselolie wordt verstaan dieselolie met een zwavelgehalte van niet meer dan 50 mg/kg.

De accijnsverlaging zal in eerste instantie 8,5 cent per liter bedragen. Wanneer eenmaal sprake is van minimaal 60% vervanging van de hoeveelheid diesel door laagzwavelige diesel zal de accijnsverlaging teruggebracht worden tot 3 cent. De eerste mogelijkheid om de hoogte van de accijnsverlaging aan te passen is ingevolge de wet medio mei.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie