Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Erasmus debat 'Opera Aïsja: Zingen of Zwijgen?'

Datum nieuwsfeit: 17-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

Studium Generale: Platform 17

Aïsja
Zingen of Zwijgen?

Debat n.a.v. de opera die niet doorging
Zaal 17-2, Woudestein, Burg. Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam 16:00 uur / Toegang gratis

In november werd de opera Aïsja en de vrouwen van Medina afgelast. De opera zou een co-productie worden van Marokkaanse en Rotterdamse spelers en musici en behandelde het leven van Aïsja, de vrouw van de profeet Mohammed.
Aanleiding voor het aflasten was de dreiging met een fatwa die de Marokkaanse spelers ontvingen in een voorlopig nog onvindbare fax. Islamitische organisaties in Nederland vinden het afgelasten van de opera terecht. Het is immers absoluut verboden om de profeet, zijn echtgenotes en zijn vrienden uit te beelden. Onzin, zegt staatssecretaris Rick van der Ploeg: 'dat is de wereld op zijn kop, als cultuurmakers zouden moeten wachten op toestemming van geestelijk leiders'. Van der Ploeg vindt een aantasting van de vrijheid van meningsuiting en van artistieke vrijheid, onacceptabel. Voor de zoveelste maal zijn de grenzen van wederzijdse culturele tolerantie ter discussie.

Studenten, buitenstaanders en belangstellenden worden uitgenodigd om aan het debat deel te nemen. Voorzet zal worden gegeven door het Platform 17 panel, bestaande uit prof.dr. Godfried Engbersen, drs. Ger Groot, dr. Carla Zoethout en student Arnoud Strijbis. Voorzitter: drs. Awee Prins.

Na afloop borrelen en napraten in de Faculty Club!


--
Inlichtingen:

Fedde Spoel

Studium Generale
Kamer H5-11
Erasmus Universiteit Rotterdam
Burg. Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
Telefoon: 010 408 1144
Fax: 010 408 9088
www.eur.nl/studium/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie