Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Judith Krebbekx Dreamland in Tiendschuur te Weert

Datum nieuwsfeit: 17-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Weert

7 februari 2001
JUDITH KREBBEKX DREAMLAND: EXPOSITIE VAN SCHILDERIJEN IN TIENDSCHUUR WEERT

Wethouder M. Gresnigt-Raemaekers opent op zaterdag 17 februari om 15.00 uur in De Tiendschuur te Weert de expositie Judith Krebbekx Dreamland. Deze uit Weert afkomstige jonge kunstenares woont en werkt in Amsterdam en maakt grootformaat acrylschilderijen op doek.

Alhoewel het museum reeds eerder werk van haar exposeerde (en ook aankocht) is het de eerste keer dat zij een solotentoonstelling heeft. Deze tentoonstelling is de eerste van een reeks exposities die in de toekomst aandacht besteden aan ´Weerter´ kunstenaars. Zorg daarvoor dragen de volgende instanties: Kunstuitleen Bonnefanten, Stichting Kunstcentrum Weert, Kunstcollege Weert, Stichting Paterskerk en Gemeentemuseum Weert. Deze zijn daartoe verenigd in een werkgroep. Speciaal hiervoor is door de Weerter gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld.

Werk Judith Krebbekx
Het gezicht van iemand die slaapt of dagdroomt: andere mensen zien de serene buitenkant en hebben meestal geen idee van wat zich achter dat gesloten gelaat afspeelt, welke mentale activiteit in dat hoofd plaatsvindt. Een dergelijke observatie kan voor Judith Krebbekx aanleiding zijn aan een schilderij te beginnen. Zo onderzoekt ze door middel van haar schilderkunst dat wat haar in het leven van alledag heeft getroffen.
Een ander thema dat haar in de afgelopen jaren veelvuldig heeft bezig gehouden is: wachtende mensen. In deze overwegend zeer grote schilderijen is het hoofd van de figuren buiten beeld gelaten. Krebbekx wil hier duidelijk niet een specifiek persoon afbeelden, maar de uitdrukkingskracht van lichaamstaal onderzoeken en de rol die de blik van de toeschouwer daarbij speelt. Sommige van deze schilderijen roepen een erotische spanning op.
Krebbekx geschilderde close ups van dromende gezichten hebben dit voelbaar erotische of dreigende aspect niet, maar zinnelijk zijn ze wel, al was het maar vanwege de gretige blik waarmee ze zijn geobserveerd.
Die gretige blik komt tot uiting in de wijze van schilderen. De schilderijen doen soms denken aan de zogenaamde psychedelische portretfotos die eind jaren zestig, begin jaren zeventig op platenhoezen te vinden waren, maar dan wel een droge, grafische variant daarvan. Andere lijken bij eerste aanblik bijna geheel abstract. De gezichten zijn meer dan levensgroot afgebeeld, al heeft Krebbekx dit keer ook schilderijen op kleiner formaat gemaakt, die eveneens op de tentoonstelling te zien zijn.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tot en met 25 maart 2001. Gemeentemuseum Weert, De Tiendschuur, is gelegen aan de Recollectenstraat 5 te Weert. De toegang is gratis. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens carnaval: 24 t/m 27 februari is het museum gesloten. Voor meer informatie kan men terecht bij T. Schers, tel. (0495) 575 360.

Laatst gewijzigd op: 7 februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie