Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eindhovense bom geruimd

Datum nieuwsfeit: 18-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


vliegtuigbom Eindhoven

Eindhovense bom geruimd

18-02-2001

Een team van de Explosieven Opruimingsdienst heeft zondagochtend een niet ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in Eindhoven. In verband met de ruiming moesten ongeveer negentig mensen tijdelijk hun woning verlaten en werd autoweg A-2 enige tijd afgesloten. De bom was een zogenoemde duizendponder met een gewicht van ongeveer 450 kilogram. Het explosieventeam was afkomstig van het Logistiek Centrum van de luchtmacht en afkomstig uit Gilze-Rijen.

Bij de bom, van het type Semi Armour Piercing (SAP), gaat het om een door de geallieerden tijdens de oorlog afgeworpen explosief. Gedurende de oorlog werd met name het vliegveld van Eindhoven regelmatig gebombardeerd. Een deel van de afgeworpen bommen is echter niet tot ontploffing gekomen. Als gevolg van de bouw en inrichting van de wijk Meerhoven, die deels op de plek waar vroeger een stuk van de vliegbasis lag, wordt gebouwd, is de laatste tijd regelmatig oude munitie gevonden en onschadelijk gemaakt.

Politie en Rijkswaterstaat besloten de bom op zondagochtend te ruimen om op die manier de verkeersstroom op de A-2 tussen De Hogt en Batadorp zo min mogelijk te hinderen. Op dat deel van de dag passeren ongeveer 3.000 voertuigen de rijksweg. Voor een omleiding was gezorgd. De luchtmachtmilitairen begonnen zondagochtend rond negen uur met het onschadelijk maken van de bom. Een goede twee uur later was de klus geklaard. Op de foto de twee luchtmachters die de bom onschadelijk maakte, links sergeant-majoor Simon Vervoort, rechts sergeant 1 Hans de Boer. (foto: Hennie Keeris).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie