Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start sloop betonskelet voormalig gemeentehuis Nieuwegein

Datum nieuwsfeit: 19-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Start sloop betonskelet voormalig gemeentehuis
(8 februari)

In de loop van week 8 (19 tot en met 23 februari) start het slopen van het betonskelet in de hoogbouw van het voormalige gemeentehuis. IJs en wederdienende is 16 februari 2001 de asbestsanering voltooid. In de daaropvolgende week begint de sloopaannemer met de voorbereidingen voor de sloop van de hoogbouw. Het betonskelet wordt met behulp van hydraulische kranen afgeknabbeld, laag voor laag naar beneden, omdat deze methode de minste geluid- en stofoverlast geeft. Naar verwachting zijn de sloopwerkzaamheden eind april 2001 afgerond. De bovenste verdiepingen (de vijfde verdieping, het dak en de opbouw) kunnen, naar nu blijkt, echter niet op deze wijze worden gesloopt. Gepland was om een machine op het dak te zetten, deze een stuk van het dak af te laten knabbelen en vervolgens, staande op de vloer eronder, het dak verder af te knabbelen, verdieping voor verdieping, tot in de kelder van het gebouw. Het dak en de vloeren zijn echter niet sterk genoeg om de machine te dragen. Dit komt door een zeer zeldzaam type constructie (voorspanning) die in het dak en in de vloeren is toegepast. Dit was bij het opstellen van het bestek niet bekend. Daarom is onderzocht of er een grote machine bestaat die vanaf de grond het betonskelet van boven naar beneden af kan knabbelen. De grootste machine die hiervoor beschikbaar is, kan dit werk echter uitvoeren tot en met de vierde verdieping.

Alternatieve sloopwijze
Dit houdt in dat de aannemer voor de sloop van de vijfde verdieping, het dak en de opbouw op zoek moest naar een alternatief. Hierbij gold nog steeds de doelstelling dat geluid- en stofoverlast tot een minimum moeten worden beperkt. Met deze doelstelling in het achterhoofd is voor de volgende methode gekozen:
Aan de zijde van de Noordstedeweg komt, binnen de schutting, een grote kraan te staan, die met een stalen kogel het dak en de vloer van de vijfde verdieping breekt, zodat deze naar binnen vallen. Daarna worden de vierde verdieping en de daaronder liggende verdiepingen volgens de oorspronkelijke methode van knabbelen gesloopt. De sloopwerkzaamheden van de vijfde verdieping, het dak en de opbouw duren ongeveer drie weken. Ondanks onze inzet de overlast tot een minimum te beperken, kan deze gedurende deze drie weken toch iets groter zijn dan voorzien. Daarna wordt de rest van het betonskelet gesloopt volgens de methode van knabbelen, die de minste overlast zal geven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie