Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brochure 'Tijdig spreken over het levenseinde'

Datum nieuwsfeit: 19-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijdig spreken over het levenseinde

Nederlandse patiëntenorganisaties vinden goede voorlichting aan patiënten over zorg voor het levenseinde, waaronder euthanasie, onontbeerlijk. Hieraan is onder meer vorm gegeven door het Project Patiëntenperspectieven op het levenseinde van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), in samenwerking met de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE). De voorlichtingsbrochure Tijdig spreken over het levenseinde bij een levensbedreigende ziekte is een uitkomst van dit project. Uniek aan deze brochure is dat zo uiteenlopende verschillen in mensvisie als tussen de op christelijke grondslag gebaseerde vereniging NPV en de algemene vereniging NVVE, toch hebben geleid tot overeenstemming over wat de patiënt moet weten als zijn levenseinde in zicht komt. Een wederzijds respectvolle benadering heeft geresulteerd in door NPV en NVVE gezamenlijk gedragen, in brochurevorm verschenen, voorlichtingsteksten waarin naast euthanasie en hulp bij zelfdoding ook palliatieve zorg en levenswens-verklaring aan bod komen.

Over de drie deelnemende partijen:

De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV)
Deze christelijke algemene patiëntenvereniging heeft als doelstelling de belangenbehartiging van de belangen van gebruikers van gezondheidszorg- en welzijnsvoorzieningen, in algemene zin in het bijzonder die van haar leden. Gezien de levensbeschouwelijke achtergrond van de NPV is de NPV gekant tegen euthanasie en hulp bij zelfdoding. Het deel uit deze brochure dat hierop betrekking heeft, komt dus niet voort uit de visie van de NPV.

De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NNVE) De vereniging heeft als doel de legalisering en maatschappelijke acceptatie van euthanasie en zelfdoding. De NVVE geeft een informatiebrochure over wilsverklaringen uit, en het kwartaalblad Relevant. Vrijwilligers kunnen helpen bij het invullen van wisverklaringen en bemiddelen bij problemen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) De NPCF komt op voor de patiënten/consumentenbelangen in de gezondheidszorg en geeft het blad Journaal Plus uit.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie