Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Technologen voorspellen kristallisatiegedrag

Datum nieuwsfeit: 19-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Technologen voorspellen kristallisatiegedrag

In een project van de NWO-Technologie-stichting STW aan de Technische Univer-siteit Delft zijn scheikundig technologen meer te weten gekomen over industriële kristallisatie. De onderzoekers kunnen aan de hand van laboratorium-experimenten voorspellen of, en hoe goed, een kristallisatie plaatsvindt.

Bij het onderzoek gebruikten de technologen water met daarin opgelost het zout ammoniumsulfaat. Van dit water-met-zout-model is veel bekend. Bovendien is ammoniumsulfaat niet milieuvervuilend. Boeren en tuinders gebruiken ammoniumsulfaat als kunstmest. De Delftse STW-onderzoekers hebben meer inzicht gekregen in het tot nu toe onvoorspelbare gedrag van kristalvorming op industriële schaal. Om tot dit inzicht te komen, voerden de onderzoekers experimenten uit in het laboratorium en in een proeffabriek.

Met de resultaten uit experimenten verfijnden de onderzoekers de modellen. Deze zogenaamde compartimentmodellen voorspellen van een kristallisator of deze kristallen van de gewenste kwaliteit zal maken of niet en hoe de kwaliteit verbeterd kan worden. Ook geven de modellen aan hoelang en onder welke omstandigheden de kristallisatie moet plaatsvinden voordat aan de volgende stap, bijvoorbeeld filtreren, kan worden begonnen. In de twaalf jaar dat dit STW-onderzoek plaatsvindt hebben de technologen steeds betere modellen gemaakt. Vroeger had een model voor het doen van voorspellingen vijftien parameters nodig, nu volstaan twee parameters.

De Delftse chemisch technologen werkten met laboratoriumopstellingen van 2 liter en 22 liter. Daarnaast hadden zij de beschikking over een proeffabriek van 2000 liter. Warmtewisselaars gecombineerd met lage druk zorgden voor de verdamping van het water. Met behulp van lasers en ultrasoon geluid volgden de onderzoekers hoe de kristallen groeiden tijdens het kristallisatieproces.

Daarnaast bestudeerden ze de ontstane kristallen onder de microscoop. Door de verdamping en de roersnelheid te variëren kregen ze meer inzicht in het proces.

Het kristallisatie-onderzoek werd nauwlettend gevolgd en gesteund door bedrijven als Akzo Nobel, BASF, Bayer, Dow Chemicals, DSM, Dupont en Purac Biochem. Deze bedrijven gebruiken kristallisatie bij de productie van bijvoorbeeld medicijnen, plastics, kunstmest en zout. De bedrijven willen de door de onderzoekers ontwikkelde modellen gebruiken voor het verbeteren van hun productieprocessen.Nadere informatie bij:

* dipl. -ing. Andreas Neumann (TUD, Apparatenbouw voor de procesindustrie)

* tel. (026) 3662801 (Akzo Nobel Chemicals BV), of (026) 3665599 (secretariaat), fax (026) 3665871

* e-mail (andreas.neumann@akzonobel.com)

* Promotie 19 februari

Links van het midden, met zwart omhulsel, de kristallisator met een inhoud van 2000 liter.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie