Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NOM: Topjaar aan participaties en stuwende investeringen

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland
Zoek soortgelijke berichten
NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Topjaar aan participaties en stuwende investeringen

De NOM heeft een voortreffelijk jaar achter de rug. Niet eerder is de NOM in één jaar in zoveel bedrijven gaan participeren, namelijk in 39 bedrijven voor een bedrag van 32 miljoen gulden. En nog niet eerder is een zo hoog bedrag aan stuwende investeringen begeleid, namelijk 739 miljoen gulden. De voorlopige winst over 2000 bedraagt ruim 10 miljoen gulden, tegen een winst van 6,3 miljoen gulden over 1999.

NOM-Investeringsbevordering heeft vorig jaar 22 projecten succesvol afgerond, 12 buitenlandse en 10 binnenlandse bedrijven. De investeringen door deze bedrijven zorgen voor 1440 nieuwe arbeidsplaatsen en stellen bovendien ruim 800 arbeidsplaatsen zeker. De buitenlandse bedrijven hebben 628 miljoen gulden geïnvesteerd (1216 nieuwe arbeidsplaatsen), de binnenlandse bedrijven 111 miljoen gulden (224 nieuwe arbeidsplaatsen). Het aantal projecten komt overeen met het resultaatgemiddelde van de laatste vier jaren. Deze resultaten zijn mede tot stand gekomen door de onveranderd intensieve samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeenten in Noord-Nederland.

NOM-Financiering heeft aan 39 bestaande en nieuwe bedrijven (1999: 33) risicodragend vermogen verstrekt voor een totaalbedrag van 32,1 miljoen gulden (1999: 38,3 miljoen). Ruim 40 procent van dit bedrag, ruim een derde van het totaal aantal deelnemingen, is gedaan in de sectoren ICT en Life Science, de twee sectoren die voor de NOM speerpunt van beleid zijn. Het resultaat van de afdeling Financiering is vooral bepaald door de winst op de verkoop van aandelen. De participaties in Floronet Bolsward, Hotel De Ville Groningen, Heiploeg Zoutkamp en Vriezo Oosterbierum zijn van de hand gedaan.
Het financiële resultaat past in de stijgende lijn van de laatste jaren. Maar de doelstelling van de NOM is niet alleen winst maken, zij heeft immers een belangrijke ontwikkelingstaak. Daarom accepteert de afdeling Financiering ook wel risico- en rendementsverhoudingen die een commerciële participatiemaatschappij minder snel zal nemen. Bedragen tot f 4 miljoen vormen de niche van de NOM.

Voor meer informatie: Bob Nuys, tel. 050-5214420, mobiel: 0621-518505, e-mail: (nuys@nom.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie