Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Riooloverstort op strand niet langer van deze tijd

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht
20 februari 2001

Riooloverstort op strand niet langer van deze tijd

Stichting De Noordzee heeft samen met 6 andere milieuorganisaties beroep aangetekend tegen de vergunningen waarmee de riooloverstorten op het strand van Egmond en van Beverwijk voor onbepaalde tijd in stand kunnen blijven. Vandaag ontvangen beide gemeenten een brief waarin de organisaties aandringen dat de pijpen op den duur worden verwijderd.

Samen met de ANWB, Stichting Duinbehoud, Stichting Hart voor Egmond, Stichting Reinwater, Milieufederatie Noord-Holland en de Vogelwacht Egmond heeft Stichting De Noordzee op 12 februari beroep aangetekend tegen de vergunningen. Deze vergunningen zijn op 15 december 2000 door Verkeer en Waterstaat verleend op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren.

De bovenstaande organisaties maken deze zaak aanhangig om zo bij de gemeenten en de rijksoverheid aan te dringen op een structurele oplossing. 'Wij achten het anno 2001 ontoelaatbaar en Nederland onwaardig dat dit soort riooloverstorten op het strand voor onbepaalde tijd kunnen voortbestaan', stelt Bettina Zevenbergen van Stichting De Noordzee. Daarom gaan de milieu-organisaties in beroep en roepen zij per brief de gemeenten en de rijksoverheid op om prioriteit te geven en middelen beschikbaar te stellen om deze ouderwetse systemen te saneren. De situatie wordt ook onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer.

Bij grote regenval wordt in Egmond en Beverwijk met regenwater verdund rioolwater op het strand geloosd, dit gebeurt minimaal zes keer per jaar. De vorige vergunning werden voor 5 jaar verleend en stelden dat deze overstorten na respectievelijk 1 januari 2000 en 1 januari 1999 niet meer zouden mogen worden gebruikt. Beide gemeenten hebben een nieuwe vergunning aangevraagd die tot grote verbazing van de organisaties voor onbepaalde tijd is verleend.

De organisaties stellen dat hiermee wordt goedgekeurd dat een ouderwets noodscenario in stand wordt gelaten. Ook bevatten de vergunningen geen verplichting tot bepaling van de waterkwaliteit na een overstort of concrete maatregelen ter optimalisatie van het bestaande rioolstelsel. Naast natuur- en milieubelang treffen de riooloverstorten ook direct het toeristisch belang van de kustgemeenten. In de onmiddellijke omgeving van de pijpen bevinden zich continu mensen en er zijn ter plaatse geen maatregelen getroffen met betrekking tot signalering en/of waarschuwing van het publiek. De gemeenten Egmond en Beverwijk voldoen hierdoor dan ook niet aan de vereisten van de Blauwe Vlag, een internationaal milieukeur voor jachthavens en stranden.

Nadere informatie bij Michel Langendijk en Bettina Zevenbergen van Stichting De Noordzee, kantoor (030 - 2340016) en mobiel 06 - 55942646. Zie ook www.noordzee.nl

Stichting De Noordzee / North Sea Foundation
participant organisation Seas at Risk
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830 mobiel: 06 - 55942646 www.noordzee.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie