Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nog geen foliumzuur in algemene voedingsmiddelen

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vandaag is bij TNO Voeding in Zeist een drukbezochte perslunch gehouden over de actuele ontwikkelingen rond het onderzoek naar vitamines, voeding en gezondheid.

Gezondheidsraad: nog geen toevoeging
foliumzuur aan algemene voedingsmiddelen

Vrouwen die zwanger willen worden moeten vanaf vier weken vóór de conceptie tot acht weken erna extra foliumzuur gebruiken om de kans op een open ruggetje zo klein mogelijk te maken. Ze kunnen daarvoor bijvoorbeeld een supplement met foliumzuur nemen of een met foliumzuur verrijkt voedingsmiddel dat speciaal voor hen is bedoeld. Algemene toevoeging van foliumzuur aan gewone voedingsmiddelen is op dit moment nog niet gewenst.

Dat is kort gezegd het advies van de Gezondheidsraadcommissie Veiligheid van foliumzuur. De voorzitter van de commissie, dr. Ruud Hermus, zette vandaag de overwegingen uiteen tijdens de perslunch van het Vitamine Informatie Bureau in Zeist. De terughoudendheid van de Gezondheidsraad heeft te maken met het feit dat foliumzuur een tekort aan vitamine B12 kan maskeren. Vandaar het advies om de extra toediening te koppelen aan de specifieke doelgroep: vrouwen die zwanger willen worden. De vraag is overigens of deze met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen een groot succes zullen worden. In verschillende andere landen, waaronder de Verenigde Staten, is toevoeging van foliumzuur aan algemene voedingsmiddelen wel toegestaan. Dr. Hermus plaatste wel een kanttekening: hij sloot niet uit dat de aanbevelingen binnen niet al te lange termijn weer zullen veranderen wanneer er meer bekend wordt over de beschermende rol van foliumzuur bij hart- en vaatziekten. Prof. Schaafsma van TNO Voeding stelde tijdens dezelfde perslunch vast dat die tekenen in de wetenschappelijke wereld steeds sterker worden.

Voor meer informatie kunt
u uiteraard contact met mij opnemen via telefoonnummer 030 69 44 386 of via e-mail ((vitamine@voeding.tno.nl)).

Met vriendelijke groet,

Angela

Ir. Angela Severs
manager Vitamine Informatie Bureau

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie