Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Delegatie Nieuwe Artiestenregeling: Nog een eind te gaan

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT
NOG EEN EIND TE GAAN

'We zijn op streek, maar er is nog een lange weg te gaan', aldus de delegatie van poppodia, theaters en impresario's, na afloop van het overleg met staatssecretaris W. Bos (financien) over de gevolgen van de nieuwe Artiestenregeling op dinsdagmiddag 20 februari j.l. 'Er moet nog veel gebeuren voordat ons, maar ook zijn doel: vereenvoudiging, lagere lasten en grotere eerlijkheid is bereikt', aldus de delegatie.

De staatssecretaris erkent dat de nieuwe belastingwet voor artiesten en podia 'onbedoelde en ongewenste gevolgen blijkt te hebben'. Ook heeft hij de delegatie tijdens het overleg overtuigd van zijn inzet om in elk geval voor de zomer met concrete voorstellen naar de Tweede Kamer te komen.

Maar op dit moment ging de staatssecretaris nog niet verder dan vrijstelling van belasting voor amateurverenigingen en een uitvoeringsbesluit dat 'kleine' groepen uit binnen- en buitenland tot een bepaald bedrag vrijstelt van voorheffing. Over de hoogte daarvan wilde de staatssecretaris zich echter nog niet uitspreken, terwijl het daarvan zal afhangen of het echt om een verlichting van lasten zal gaan. De kleine poppodia en amateurs zouden met deze regeling in elk geval geholpen zijn. De grote podia zijn alleen gebaat bij een substantiele vrijstelling en onbelaste onkostenvergoedingen.

Voor de feitelijke onuitvoerbaarheid van de Artiestenregeling voor (grotere) buitenlandse groepen, ensembles en orkesten, bood de staatssecretaris nog geen enkel uitzicht. Wel beloofde hij hierover op korte termijn overleg te zullen voeren met collega's van justitie en sociale zaken om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.

De onmogelijke verplichting om 6 weken tevoren voor elke buitenlandse groep verblijfsvergunningen, tewerkstellingsvergunningen, sofi-nummers en kostenbeschikkingsverklaringen aan te vragen op straffe van 52% belastingheffing over alle onkosten en loon, is nog steeds niet van de baan. Ook de vraag of het mogelijk wordt de administratieve rompslomp per groep en niet per individuele artiest te kunnen regelen, moet eerst nog worden onderzocht.
De delegatie hoopt dat dit onderzoek van de staatssecretaris op korte termijn substantieel soelaas zal bieden en wacht zijn voorstellen in spanning af. Zolang de groepen per artiest geadministreerd moeten worden en alle tewerkstellingsvergunningen voor buitenlandse groepen noodzakelijk blijven, is de regeling nog steeds onuitvoerbaar.

voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie