Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Groningen steunen Leger de Heils project '10'

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 20 februari 2001 Persbericht nr.2

Provincie steunt "10" voor de toekomst met f 72.000,-

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten het project "10" voor Toekomst van het Leger des Heils* te steunen met een eenmalige bijdrage van f72.000,-. Het project in Oost Groningen, dat al twee jaar succesvol loopt, is gericht op gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar waarvoor de zelfstandigheid op het spel staat.

Het doel

Het doel van het project is om gezinnen met grote problemen te helpen om hen een zelfstandig en waardig leven terug te geven. Het verlies van zelfstandigheid kan komen door bijvoorbeeld een huisuitzetting, vervuiling, overlast voor de omgeving en/of ondertoezichtstelling van de kinderen. Meestal ligt daar een combinatie van problemen aan ten grondslag zoals een chronisch geldgebrek, een zwak sociaal netwerk, zorgen over de ontwikkeling van de kinderen, psychische problemen enz. Het gevolg is dat de gezinsleden niet meer voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen.

De hulp

De gezinnen kunnen van een gezinswerker ondersteuning en begeleiding krijgen gericht op "10" punten: huishoudelijke ondersteuning; administratie en financieel beheer; kind- en zelfzorg; opvoeding; educatie; het vinden van een goede dagvulling; orthopedagogie; psychische problemen of verslavingsproblemen; netwerkversterking; gedragsverandering. De hulp vindt zoveel mogelijk thuis plaats, maar bijvoorbeeld bij verslavingsproblemen of ontwikkelingsproblemen van de kinderen worden specialisten ingeschakeld. De gezinswerker coördineert deze hulpvormen wel.

Daaraan vooraf

De gezinswerkers van "10" voor Toekomst nemen contact op met een gezin, als er signalen van bijvoorbeeld consultatiebureaus, politie, school, woningbouwvereniging en/ of de huisarts komen, maar ook buren zijn vaak degenen die de ernstige problemen in een gezin als eerste signaleren. Een actieve benadering van de hulpverleners maakt het project erg toegankelijk. De deelname is uiteindelijk vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

De resultaten

Vanaf de start van het project hebben 21 gezinnen uit Oost Groningen hulp gehad van de gezinswerkers. Bij zes gezinnen is de hulp met een goed resultaat afgesloten. Het Leger des Heils heeft het project als driejarig project opgezet. De eerste twee jaar is heeft ze de projectkosten zelf opgebracht ( f217.000,-). Voor dit (laatste) projectjaar zocht de organisatie financiële steun. Vanaf 2002 wil het Leger des Heils graag dat het een structureel hulpaanbod is. Over de financiering daarvan spreekt de organisaties met de gemeenten in Oost Groningen.


* "10"voor Toekomst is een initiatief van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. Het is een samenwerkingsverband in de regio Oost Groningen tussen Groningen Jeugdhuizen Leger des Heils, Ambulante Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming Leger des Heils en het Centrum voor Maatschappelijke Opvang "Noord".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers, telefoonnummer 050 - 316 41 39.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie