Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wenst preventieve toetsing brandveiligheid bouwbesluit

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Theo Rietkerk: preventieve toetsing van Bouwbesluiten op bijv. brandveiligheid blijft gewenst

De CDA-fractie in de Tweede Kamer kan - op hoofdlijnen - instemmen met het voorstel van staatssecretaris Remkes om de totstandkoming van een aantal kleinere bouwwerken voortaan zonder vergunning toe te staan; "op onderdelen is echter nog bijstelling nodig", aldus fractiewoordvoerder Theo Rietkerk.

Rietkerk vervolgt: "We moeten niet over een nacht ijs gaan. Wat goed bedacht moet worden, is dat als de wetgever iets vergunningvrij verklaart, dit niet tot nauwelijks meer terug te draaien is! Vergunningvrij bouwen betekent ook dat er geen preventieve toets aan het Bouwbesluit mogelijk is op bijvoorbeeld brandveiligheid en gezondheid. Omdat het om kleine bouwwerken gaat (dakkapellen e.d.) lijkt dit hier geen probleem; bij de grotere bouwwerken die onder de lichte vergunningsprocedure vallen ligt dit echter anders. Hier blijft preventieve toetsing op brandveiligheid, energiezuinigheid en gezondheid noodzakelijk. Om dit in de wet op te nemen heeft de CDA-fractie een amendement ingediend."

Het CDA is akkoord met het zoveel mogelijk vergunningvrij bouwen aan de achter- en zijkant van de woning, maar is kritischer wat betreft de voor- en straatkant van de woning. Immers, het straatbeeld kan hierdoor veranderen en de wijk kan hierdoor een ander aanzien krijgen, met eventueel negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld de waarde van de huizen.

Functioneren welstandscommissie
Het functioneren van welstandscommissies onttrekt zich volgens Rietkerk teveel aan het oog van de overheid. Daarom vindt hij het goed dat de Woningwet op dit punt wordt aangepast. De grotere rol voor de gemeenteraad bij welstandstoezicht heeft de steun van het CDA. Maar Rietkerk wil ook de betrokkenheid van de buurt- en straatbewoners hierbij vergroten. "Het voorstel van staatssecretaris Remkes om ook 'niet-professionele deskundigen' in welstandscommissies op te nemen, onderschrijven wij dan ook van harte," aldus fractiewoordvoerder Theo Rietkerk.

"De gemeenteraad moet wel een gemeentelijke welstandsnota vaststellen, zo stelt Rietkerk. In een dergelijke nota moeten heldere en zo objectief mogelijk welstandscriteria moeten staan. De welstandscommissie wordt uitvoerder van gemeentelijk beleid, vergadert openbaar en is verplicht verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad. Als dit straks allemaal is gerealiseerd hebben we een systematiek die bewoners veel meer vrijheden biedt, maar toch voldoende waarborgen voor veiligheid, kwaliteit en welstand biedt", aldus Theo Rietkerk tot slot.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie