Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen wil wijziging bestemmingsplan 'De Gouden Driehoek'

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 20 februari 2001 Persbericht nr.31

GS willen wijziging bestemmingsplan "De Gouden Driehoek"

Gedeputeerde Staten van Groningen hebben op 6 februari jl. een brief gestuurd aan het college van B en W van de gemeente Menterwolde waarin zij het gemeentebestuur met klem verzoeken het bestemmingsplan "De Gouden Driehoek" te wijzigen op het onderdeel "detailhandel". Deze brief is een bevestiging van de afspraken die met het college van B en W zijn gemaakt tijdens een bestuurlijk overleg op 29 januari jl., waarin het college heeft toegezegd het bestemmingsplan te wijzigen. Aanleiding voor het overleg en de brief was ondermeer het uitblijven de van een bestemmingsplanwijzing gedurende een periode van ruim 3 jaar.

Bestemmingsplan "De Gouden Driehoek"

In het besluit van GS over de goedkeuring van het bestemmingsplan in 1997 is goedkeuring onthouden aan het onderdeel "detailhandel". Dit onderdeel is in strijd met het provinciaal beleid. Het maakt de vestiging van grootschalige winkels (2500 m2) op het bedrijventerrein mogelijk, die het niveau van de kern Zuidbroek ver te boven gaan. Met de gemeente is destijds afgesproken dat het plan op dit onderdeel zou worden gewijzigd. Deze afspraken zijn vastgelegd in het GS-besluit. De gemeente heeft tot dusver, ondanks eerder mondelinge verzoeken, behalve het nemen van een voorbereidingsbesluit, nog geen concrete stappen ondernomen om het plan te wijzigen.

Provinciaal beleid

Het onderdeel detailhandel in het bestemmingsplan "de Gouden Driehoek" is in strijd met het provinciaal beleid. Detailhandel dient volgens de provincie in beginsel plaats te vinden in of aansluitend aan winkelgebieden. De provincie wil op deze manier de centrumfunctie van kleine dorpen, zoals Zuidbroek, in stand houden. De vestiging van een grote supermarkt op een industrieterrein buiten het centrum kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de winkels in het dorpscentrum.

In het Streekplan van de provincie (1994) en later in het Omgevingsplan Regio Groningen (ORG) was dit beleid reeds vastgelegd. In het onlangs vastgestelde Provinciaal Omgevingsplan (POP) zet de provincie dit beleid voort.

Vervolgstappen

Indien de gemeente het bestemmingsplan niet wijzigt kunnen GS op basis van artikel 37 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening het aanwijzingsinstrument gebruiken. In dat geval kunnen GS de gemeenteraad verplichten het bestemmingsplan te herzien en aanwijzingen geven omtrent de inhoud van deze wijziging. Deze aanwijzingen moeten voortvloeien uit het provinciaal ruimtelijk beleid. Uiteindelijk kunnen GS op kosten van de gemeente zelf overgaan tot herziening (artikel 38 WRO). Op grond van de toezeggingen die het college van B en W op 29 januari jl. heeft gedaan verwachten GS dit instrument niet toe te hoeven passen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel.nr. 050 3164075.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie