Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijk opererende oplichter in Groningen aangehouden

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Groningen 20-02-2001 Landelijk opererende oplichter in Groningen aangehouden Dinsdag 20 februari 2001

Voor bijna twee ton schade

Een 56-jarige in Brussel wonende Nederlander is vorige week woensdag in Groningen aangehouden toen hij onder valse voorwendselentwee laptops bij een computerzaak kwam afhalen. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de man in nog tien andere plaatsen door heel Nederland heen zich met dergelijke oplichtingpraktijken bezig hield. De totale schade die geleden is wordt geraamd op zon f 180.000.-

Een eigenaar van een computerwinkel aan de Nieuweweg kreeg argwaan toen hij een opdracht ontving van het (nep)bedrijf van de man voor de levering van twee laptops a f 6000.- Hij schakelde de politie in die de man aanhield toen hij woensdag 14 februari de twee laptops kwam afhalen in Groningen. In het verhoor bekende de man dat hij in nog tien andere plaatsen in Nederland; Beuningen, Etten-Leur, Hardenberg, Heerde, Nijmegen, Rosmalen, Valkenswaard, Valthermond, Rotterdam en Zwolle computerwinkels heeft opgelicht.

De man hield zich het afgelopen half jaar met de oplichtingpraktijken bezig. Hij deed zich voor als eigenaar van een adviesbureau die laptops nodig had. De man benaderde de potentiële winkeliers via Internet waarbij hij met name geïnteresseerd was naar de leveringsvoorwaarden. Bij bedrijven waarbij hij niet contant hoefde te betalen bij aflevering vroeg hij een offerte waarna hij na enige tijd een bestelling plaatste. Hij bediende zich van een nepbedrijf die in de plaats, waar hij de bestelling plaatste, een nep nevenvestiging had. Hij vestigde de nevenvestiging in een bestaand dienstencentrum.

Gedurende het halve jaar waarin de man actief was heeft hij in elf plaatsen even zovele bedrijven opgelicht. Hij wist in totaal dertig laptops uit de duurdere prijsklasse te bemachtigen zonder te betalen. De oplichter ging stelselmatig te werk en koos elke keer een andere regio in Nederland uit als zijn werkterrein. Hij is door de politie in Groningen gehoord en in bewaring gesteld. Alle opgelichte bedrijven hebben aangifte gedaan bij de politie.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie