Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dader Schipholbranden ontmaskerd

Datum nieuwsfeit: 20-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Datum: 20010220 titel: Dader Schipholbranden ontmaskerd door Flash-team Homepage: Ministerie van Defensie url: www.mindef.nl/nieuws/persberichten/content/200201_schipholbrand.html Arnold zegt: Defensie pb, index Titelbalk gaf: Dader Schipholbranden ontmaskerd Afzender is: nbcode: nb101 Homepage: Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie



Persberichten


Dader Schipholbranden ontmaskerd

20-02-2001

Gezamenlijk persbericht Koninklijke Marechaussee - Openbaar ministerie Haarlem

Het Flash-team, bestaande uit 15 rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee Schiphol, heeft na wekenlang intensief rechercheren de dader van de branden op Schiphol ontmaskerd. De 25-jarige J.H. van der V. heeft gisteren bekend de veroorzaker te zijn van de brand in een toilet op de luchthaven Schiphol op 18 januari jongstleden. Door deze brand ontstond er een explosie die de luchthaven enige uren lamlegde. De schade bedraagt enkele miljoenen guldens. Ook bekende hij de twee andere brandjes in toiletten, die ongeveer op hetzelfde moment en in de onmiddellijke omgeving plaatsvonden, te hebben veroorzaakt. Deze twee brandjes konden vroegtijdig geblust worden. De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en bezit de Nederlandse nationaliteit. Als onderdeel van het recherche-onderzoek heeft er ook een milieu-onderzoek plaatsgevonden. Daarbij is gekeken naar voorschriften m.b.t. bouwvoorzieningen in het terminalgebouw. Hierbij zijn geen overtredingen of nalatigheden geconstateerd van de exploitant.

Op 30 januari is de man door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op de luchthaven omdat hij op die dag een zestal brandjes had gesticht in prullenbakken op het perron van het NS-station. Hij was in eerste instantie aangehouden omdat hij op heterdaad was betrapt bij een winkeldiefstal. Rechercheurs herkenden de man van videobeelden van het perron eerder die dag. Na vergelijking met videobeelden van 18 januari bleek al snel dat de man, tijdens de grote brand en de explosie, ook in de buurt was geweest. De man stichtte de brandjes door een aansteker onder een plastic toiletrolhouder te houden. Uit onderzoek is gebleken dat deze toiletrolhouders inderdaad in brand te steken zijn. Om die reden is de luchthaven bezig deze toiletrolhouders allemaal te vervangen.

Tijdens de verhoren heeft de man ook bekend op 15 januari een pallet met kartonnen dozen op het treinspoor in de Schipholtunnel te hebben aangestoken. Tevens vermeldde hij ook in het centrum van Amsterdam een aantal kleine brandjes te hebben gesticht. Het ging dan meestal om prullenbakken en bouw- of afvalcontainers. Blijkens zijn tot nu toe afgelegde verklaringen kwam de man tot zijn daden als een soort wraakneming omdat zijn eigen huis in brand was gestoken. Daarnaast genoot hij ervan dat na de brandstichting de hulpdiensten 'voor hem' in actie kwamen. De man behoort niet tot de zogenaamde 'vaste bezoekers' van de luchthaven. Hij verbleef er pas enkele dagen. De man die nog in hechtenis is, zal verder verhoord worden. Op verzoek van het OM wordt een onderzoek verricht naar de persoonlijkheid van de dader.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie