Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'Vertrouwen, cement van de democratie?'

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Vertrouwen, het cement van de democratie?

Aan de vooravond van een internationaal congres in Groningen over het thema 'Trust: cement of democracy', zal een handvol invloedrijke Nederlandse politici de degens kruisen over hetzelfde thema: Hans van Mierlo - voormalig politiek leider D66, Femke Halsema - kamerlid Groen Links, Bart Tromp - kandidaat voorzitter PvdA, Joop Wijn - kamerlid CDA en minister van Sociale Zaken Klaas de Vries (onder voorbehoud).

Democratie is het beste - of volgens sommigen het minst slechte - politieke systeem. En in Westerse landen als Nederland staat de democratie dan ook nauwelijks ter discussie. Maar een democratische staatsvorm functioneert niet onder alle omstandigheden. Ten oosten van het voormalige IJzeren Gordijn blijkt dat maar weer eens. De vraag werpt zich op aan welke voorwaarden een samenleving moet voldoen, wil democratie mogelijk zijn. De geschiedenis leert ons op dit punt een heleboel. Het verleden is een goudmijn waarin voorbeelden van samenlevingen waarin de democratie niet tot bloei kwam voor het oprapen liggen. Het vermoeden bestaat dat burgers een beredeneerd vertrouwen in elkaar en de overheid moeten hebben wil de democratische regeringsvorm tot volle wasdom komen. Als burgers elkaar en de staat redelijkerwijs niet kunnen vertrouwen, dan ligt de despotie op de loer.

Het is dan ook niet voor niets dat invloedrijke denkers als Fukuyama, Offe en Warren de laatste jaren aandacht besteden aan het begrip Vertrouwen.

De politici die op de discussieavond met elkaar van gedachten zullen wisselen, hebben op verschillende manieren met de praktijk van de vertrouwens-thematiek te maken gehad: het vertrouwen van politici onder elkaar (in de Kamer of tijdens kabinetsformaties), het vertrouwen dat coalitiepartners in elkaar hebben, het vertrouwen dat men al of niet kan of moet hebben in het ambtelijk apparaat (het 'yes, minister' probleem, alias het vraagstuk van de vierde macht), de vraag hoe het vertrouwen van de kiezers te winnen en te behouden etc. Kern van de discussie zal vooral zijn hoe de vraag naar de werking van vertrouwen in de democratie het beste beantwoord kan worden.

Datum en tijd

woensdag 21 februari 2001, 20.00 uur

Discussieleider

prof.dr. W.K.B. Hofstee

Titel

Vertrouwen, het cement van de democratie?

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Tentoonstelling

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie