Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Steeds meer overgewicht door te weinig beweging

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 21 februari 2001

Steeds meer overgewicht door te weinig beweging

Nederlandse mannen en vrouwen krijgen in de loop der jaren steeds meer last van overgewicht.Dit blijkt uit meerjarig (longitudinaal) onderzoek van het EMGO, het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek van het VU medisch centrum, onder 400 mannen en vrouwen. Was van deze groep op 12- en 13 jarige leeftijd nog maar 1 tot 3% te zwaar, met 36 en 37 jaar heeft 30 tot 50% last van overgewicht. De belangrijkste oorzaak voor deze stijging is de sterke daling van de dagelijkse lichaamsbeweging, inclusief sportbeoefening.

Onderzoekers van het EMGO volgen sinds 25 jaar in het kader van het Amsterdamse Groei- en Gezondheidsonderzoek een groep van circa 400 Amsterdamse mannen en vrouwen. De laatste meting vond plaats in 2000. Deze groep wordt onder meer onderzocht op de ontwikkeling van overgewicht, als een van de belangrijkste indicatoren voor hart- en vaatziekten. Op basis van lengte en gewicht is de BMI (body-mass index) bepaald, dit is de verhouding tussen de lengte van een persoon en diens gewicht en de som van de vier huidplooien. Wanneer de BMI hoger dan 25 is, is er sprake van overgewicht.
Uit het onderzoek blijkt dat over een periode van 25 jaar het percentage mannen en vrouwen met overgewicht oploopt van 1 tot 3% op 12- en 13-jarige leeftijd tot 30 tot 50% op 36- en 37-jarige leeftijd. De sterkste stijging is na het 21ste levensjaar. Op 36-jarige leeftijd heeft 35% van de mannen en 20% van de vrouwen al overgewicht. Ook is het onderhuidse vet gemeten uit de som van een aantal huidplooien (op de bovenste arm, op de rug en in de zij). Op 36-jarige leeftijd is het vetpercentage bij mannen bijna 20%van hun totale lichaamsgewicht en bij vrouwen bijna 30%. Een gezond vetpercentage op deze leeftijd ligt op 15% voor mannen en 20% bij vrouwen. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is de sterke afname van de dagelijkse lichaamsbeweging, inclusief sportbeoefening, tussen de 12 en 21 jaar. Het eetpatroon lijkt van minder belang. Bevordering van lichaamsbeweging is daarom de meest effectieve maatregel om overgewicht te voorkomen.

De stijging van mensen met een overgewicht blijkt uit dit onderzoek ook tamelijk goed te voorspellen. Op een schaal van nul (geen enkele voorspellende waarde) en één (perfecte voorspelling) blijkt dat de kans van jongens en meisjes van 13 jaar om op 36-jarige leeftijd overgewicht te krijgen gemiddeld 0.6 is.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Harry te Walvaart of Jan Spee, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 22/02/01
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie