Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tegenstanders halen meerderheid in Gronings referendum

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

Tegenstanders halen meerderheid in Gronings referendum

21 februari 2001

Opkomst 56,5 procent; 15.361 stemmen voor; 66.394 stemmen tegen

Een meerderheid van de inwoners van de gemeente Groningen is tegen het plan voor de Nieuwe Noordzijde Grote Markt. Dat blijkt uit de uitslag van het referendum dat vandaag is gehouden. De opkomst van het referendum is uitgekomen op 56,5 procent; 81.973 Groningers brachten hun stem uit. Daarvan stemde 18,79 procent voor het plan en 81,21 procent tegen. Met 66.394 stemmen haalden de tegenstanders ruimschoots de benodigde gekwalificeerde meerderheid van 43.526 stemmen (30 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden), die nodig was om het plan tegen te houden. Er komt dus geen parkeergarage onder de Grote Markt.

Opvallend hoge opkomst
De opkomst bij het Groningse referendum is opvallend hoog. Bij de laatstgehouden verkiezingen voor de gemeenteraad in 1998 was de opkomst 59,9 procent. Bij het Groningse referendum over de afsluiting van het Noorderplantsoen voor autoverkeer in 1994 was de opkomst 30,9 procent.

Definitieve uitslag
De uitslag van het Groningse referendum is voorlopig. Formeel wordt het totale aantal kiesgerechtigden voor het referendum over het plan Nieuwe Noordzijde Grote Markt pas op 23 februari 2001 door het centraal stembureau vastgesteld zoals gebruikelijk twee dagen na de stemming. De definitieve cijfers zullen vermoedelijk iets lager zijn. Dit wordt veroorzaakt door het overlijden van kiesgerechtigden in de periode tot aan het referendum. Het gaat waarschijnlijk om maximaal twintig kiesgerechtigden. Dit heeft geen invloed op het eindresultaat: de tegenstanders blijven in de meerderheid.

Wallage
Burgemeester Wallage zei trots te zijn op een gemeenteraad die het aandurft aan de kiezers het laatste woord te geven.

Aantal kiesgerechtigden bij referendum Nieuwe Noordzijde: 145.086 Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 21 februari 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie