Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal alcoholdoden in Nederland hoger dan verwacht

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Bron: NIGZ
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron
Persbericht

Aantal alcoholdoden in Nederland waarschijnlijk hoger dan verwacht

Woerden, 21 februari 2001

Gisteren kwam de World Health Organization met schokkende gegevens over het aantal sterfgevallen onder jonge Europese mannen als direct of indirect gevolg van alcoholgebruik. Het blijkt dat in Europa 55.000 jonge mannen jaarlijks overlijden door of in relatie met alcoholgebruik. Het NIGZ stelt vast dat in Nederland de registratie van alcoholdoden niet systematisch gebeurt. Politie, justitie, gezondheidszorg en andere overheidsdiensten nemen alcoholgebruik vaak niet of niet altijd mee in hun registraties. Het NIGZ vreest daarmee dat het aantal alcoholgerelateerde doden in Nederland hoger ligt dan wordt aangenomen.

Volgens het pas gepubliceerde WHO rapport is 12,8 procent van de sterfgevallen onder jonge mannen in West-Europa te relateren aan alcoholgebruik. Dit betreft dan directe oorzaken, zoals verdrinking, verminking of vergiftiging als gevolg van alcoholgebruik, of indirecte oorzaken, zoals sterfgevallen als gevolg van geweldpleging door personen die onder invloed van alcohol zijn.

Registratie moet veel beter
Het NIGZ, verantwoordelijk voor de voorlichtingscampagnes over alcohol die in opdracht van het ministerie van VWS worden uitgevoerd, maakt zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de registratie van Nederlandse doden als gevolg van alcohol.
Het blijkt dat in Nederland niet systematisch bijgehouden wordt of sterfgevallen te maken hebben met direct of indirect (bijvoorbeeld ten gevolge van geweld door derden) alcoholgebruik. Het NIGZ is daar zeer bezorgd over, en vraagt zich ook af of de percentages voor wat betreft de Nederlandse situatie daardoor niet hoger zouden kunnen zijn dan het WHO-rapport aangeeft.

Verbeteringen
Het NIGZ ziet mogelijke verbeteringen in tal van situaties: bij de registratie op eerste hulp afdelingen, bij intake door ambulancediensten, in ziekenhuizen bij de registratie van opnames, bij huisartsconsulten, bij politieregistratie verkeersongelukken (geen registratie fietsers en bromfietsers) en uitgaansgeweld, en bij standaardprocedures autopsie bij zelfdoding e.d.

Meer informatie (niet voor overname):
Lex Lemmers, alcohol-deskundige: 030 - 228 4343

Bekijk ook:
www.nigz.nl
www.benjijsterkerdandrank.nl
www.alcoholvoorlichting.nl

Voor informatie over het NIGZ of bij onjuist e-mail adressering:

Ronald Jas
stafadviseur pr en communicatie NIGZ
tel: 0348 - 43 76 19
fax: 0348 - 43 76 25
mobiel: 06 - 25 33 77 56

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie