Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Achtergrond mond- en klauwzeerkwestie en genomen maatregelen

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM 2001.686
datum
21-02-2001

onderwerp
Mond- en Klauwzeer in Engeland
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In het Verenigd Koninkrijk is op 20 februari 2001 een uitbraak van Mond- en Klauwzeer vastgesteld bij varkens op een slachthuis in Essex. Deze dieren waren op 16 februari aldaar aangevoerd en waren afkomstig van twee bedrijven. De herkomstbedrijven zijn gelegen in het graafschap Buckinghamshire en het eiland Wight. Bij nader onderzoek op deze twee bedrijven zijn geen aanwijzingen voor Mond- en Klauwzeer gevonden. Wel is op een rundveebedrijf in de omgeving van het slachthuis een stier aangetroffen met verschijnselen van MKZ. Het is nog niet duidelijk of dit dier de bron is van de besmetting. Als voorzorgsmaatregel had de Britse overheid tijdens de verdenking al een vervoersbeperkende maatregel in een gebied met een straal van 8 kilometer rond de twee herkomstbedrijven en het slachthuis ingesteld. Vooruitlopend op de Europese maatregelen heeft het VK reeds de uitvoer van gevoelige dieren stop gezet. Tevens zal het VK minimaal de maatregelen genoemd in de Europese bestrijdingsrichtlijn 85/511/EEG, zoals bijvoorbeeld beschermings- en toezichtsgebieden, moeten treffen.

up

datum
21-02-2001

kenmerk
VVM 2001.686

bijlage

Maatregelen van de Europese Commissie
De Europese Commissie zal vanmiddag, woensdag 21 februari 2001, een exportstop af- kondigen voor het gehele grondgebied van het Verenigd Koninkrijk, exclusief Noord-Ierland. Dit exportverbod geldt voor MKZ gevoelige dieren en hun producten( inclusief sperma , embryo's etc.). Het verbod geldt ook voor producten van dierlijke oorsprong in bagage van reizigers. Daarnaast geldt een vervoersverbod voor het graafschap Essex.

Nederlandse maatregelen
Om de insleep van het MKZ virus in Nederland te voorkomen zijn in aanvulling op de voorgenomen Europese maatregelen de volgende maatregelen afgekondigd:

* Bestemmingscontrole van evenhoevige dieren die de afgelopen 4 weken uit Groot- Brittanië geïmporteerd zijn. De betreffende bedrijven zullen geblokkeerd worden en onderzocht worden om besmetting met MKZ uit te sluiten. Voor zover mogelijk zal ook vlees dat de afgelopen 4 weken uit Groot- Brittanië geïmporteerd is getraceerd worden. Het vlees zal in beslag genomen worden tot nadere informatie over de herkomst en de omvang van de besmetting bekend is.

* Extra Reinigings- en Ontsmetttingsmaatregelen voor uit het VK terugkerende veewagens.

* Het Nederlandse publiek zal over de ziekte MKZ (die overigens voor de mens ongevaarlijk is) en getroffen maatregelen voorgelicht worden met name via internet.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorstreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie